Lidhje

Dy institute shqiptare dhe serbe nisin bashkëpunimin


Instituti Shqiptar për Studime Ndërkombëtare dhe Lëvizja Europiane e Serbisë ngritën sot një qendër të përbashkët studimore për marrëdhëniet mes dy vendeve.

Në takimin e përbashkët morën pjesë diplomatë dhe studiues nga të dy vendet, si dhe ambasadorë nga vendet e Bashkimit Europian.

Drejtuesi i Institutit Albert Rakipi, thotë se nisma synon të ndikojë në forcimin e marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Serbisë.

Qendra e përbashkët studimore do të punojë për integrimin europian të dy vendeve.

Me këtë rast u publikuan të dhënat e një sondazhi mbi raportet shqiptaro-serbe.

Studiuesja Alba Çela thotë se ende ka pengesa dhe paragjykime, por nga sondazhi u zbulua edhe një qasje e gjerë pozitive, se e ardhmja është e përbashkët e të dy vendeve është në BE dhe pranë njëri-tjetrit.

Konferenca e sotme arriti në përfundimin se nevojitet një proces i përshkallëzuar bashkëpunimi në marrëdhëniet shqiptaro-serbe, sepse potenciali pozitiv është aty, derisa të dy vendet dhe shoqëritë të normalizojnë raportet.

Dy institutet e Shqipërisë dhe Serbisë pritet të afrojnë pas pak kohësh edhe institute studimore nga Kosova për t'iu bashkuar projekteve mes vendeve fqinje në rajon.

Trego komentet

XS
SM
MD
LG