Lidhje

Qyteti "Studenti" në pritje të vitit të ri akademik


Qyteti "Studenti" në pritje të vitit të ri akademik

Qyteti "Studenti" në pritje të vitit të ri akademik

Qyteti Studenti është në ditët e fundit të rregullimeve për të pritur studentët në vitin e ri akademik. Numri i përgjithshëm i banorëve në qytezën e mirënjohur është 6 mijë e 200 studentë, nga të cilët 1 mijë e 650 studentë janë të rinj në vitin e parë.

Drejtori i qytezës studentore, Bujar Brovina, thotë se çmimet sivjet nuk janë rritur; studentët paguajnë 40 mijë lekë në vit, që është më pak se 1 euro në ditë. Tashmë aty është bërë traditë që raporti i banorëve të jetë 7 vajza dhe 3 djem. Kjo ndodh sepse zona është me një siguri të lartë, falë mbrojtjes të posaçme nga një postë policore dhe kushtet e jetesës po përmirësohen. Drejtori Brovina thotë se të gjitha pagesat e studentëve investohen përsëri aty për të përmirësuar kushtet e jetesës. Sivjet janë duke u ndërruar pothuaj të gjithë shtrojet e Qytetit Studenti.

“Pagesat e studentëve ne përsëri i bëjmë investim. Për herë të parë mbi 80 për qind të shtretërëve dhe dyshekëve po ndërrohen. Kjo punë po vazhdon deri tek etazherët, komodinat, sidomos në godinat e vajzave. Deri në 10 shtator Qyteti Studenti është i gatshëm për akomodimin e studentëve.”

Sipas drejtorit Brovina, qyteti po braktis dita ditës kushtet e vështira të higjenës kolektive dhe përherë e më tepër po investohet në krijimin e kushteve për higjenë individuale.

“Për herë të parë në të gjitha dhomat do të ketë lavaman brenda. Edhe këtë vit do të strehohen jo më shumë se 3 vetë në një dhomë. Këtu ka edhe internet falas, dhe salla komode studimi në çdo godinë”

Ky vit është hera e parë që Qyteti Studenti shpreson shumë tek mbështetja e bashkisë së Tiranës. Drejtori Brovina thotë se buxheti i Qytetit Studenti nuk mjafton për pastrim dhe rrugë të reja, që janë detyrë e bashkisë së madhe. Asnjëherë më parë bashkia nuk ka investuar në këtë fushë, thotë ai, por sivjet ka gjetur mirëkuptimin dhe bashkëpunimin e menjëhershëm të kryetarit të ri të bashkisë Lulëzim Basha.

“Bashkëpunimi me bashkinë do të jetë i ngushtë tani që ka ardhur kryetari i ri Lulëzim Basha. Kjo është e domosdoshme, sepse ka vite që në Qytetin Studenti nuk është vënë dorë nga bashkia e madhe. Ka vite që bashkia nuk na ka bërë një rrugë, ka vite që qyteza vetpastrohej me fondet e saj, ndërkohë që këto janë detyrë e bashkisë. Tani kemi gjetur gjuhën e bashkëpunimit dhe presim nga kryetari i ri pjesën e ndihmës që na takon; pastrim dhe rrugë të reja. Sepe bashkia e mëparshme këtu nuk ka mbjellë asnjë pemë, por shpresoj dhe kam besim që kryetari do t’i zgjidhi këto probleme” .

Qyteti Studenti është një sipërmarrje me vetëfinancim, por në gjysmën e buxhetit subvencionohet nga qeveria për pagesat e energjisë, ujit, dhe pagat e punonjësve. Kushtet e jetesës janë optimale, ndërsa donatorët vendas dhe të huaj janë gjithnjë të nevojshëm për të mbështetur investime të reja.

XS
SM
MD
LG