Lidhje

Të dhënat në internet


Shkencëtarët kanë grumbulluar një sasi të madhe të dhënash që thonë se do të lejojnë të zbulohen operacione të mundshme të pastrimit të parave të fshehura në rrjetet e errëta. Sipas shkencëtarëve në Londër, ky sistem është një nga vetëm tre të tillë në botë.

Nuk është tamam si të kesh botën në majë të gishtave, por është një fillim i mirë.

Këto grafiqe përfaqësojnë në kohë reale shkëmbimet e monedhës dixhitale Bitcoins në mbarë botën.

Disa mund të indentifikohen, disa të tjera jo. Hulumtuesit këtu thonë se shohin modele të tregëtisë që paraqesin transaksione ilegalisht të mundshme që fshihen në rrjetet e errëta.

Secila pikë është një transaksion.

Bluja përfaqëson tregëtarë me origjinë të panjohur. Në se sheh nga afër zbulon vija të kaltra që përfaqësojnë transaksione që janë të identifikuara.

Autoritetet e rendit në mbarë botën besojnë se pjesët e errëta, të pa depërtueshme të internetit përdoren rëndomtë për të pastruar para nga operacione të paligjshme, si armët, droga dhe krime të tjera.

Ajo që nuk duket këtu është ku kryen këto operacione.

Por sipas shkencëtarëve në Kolegjin Imperial ky është hapi i parë drejt identifikimit të modeleve që do të mundësojnë kompanitë të ndërmarrin veprime mbrojtëse kundër sulmeve spam dhe organet e rendit të zbulojnë aktivitetet e paligjshme.

Mark Kennedy është drejtor i Qendrës Analitike të Biznesit në Kolegjin Imperial.

“Këtu kemi të dhëna direkte për transaksionet e Bitcoin-it. Ne po i vëzhgojmë dhe po shohim tiparet strukturore të lëvizjeve që mund t’i lidhim me transaksionet aktuale. Transaksione të mira, transaksione të këqija – ato që përfshijnë pastrimin e parave dhe sulmet spam në rrjet."

Sulmet spam dhe pastrimi i parave janë vetëm pjesë e asaj që ndodh në rrjet.

Kjo strukturë u ndërtua këtu në shkollën e biznesit të Kolegjit Imperial në Londër gjatë pak muajve të këtij viti.

Shuma e të dhënave është mjaft e madhe.

Hartat e qytetit të Shanghait në Kinë japin të dhëna në kohë reale të njerëzve që hyjnë dhe dalin nga sistemi tranzit i qytetit.

Informacioni nga cdo biletë merret dhe analizohet duke lejuar menaxherët të llogarisin dobësitë e sistemit për të siguruar që ato janë të kufizuara.

Profesor Yike Guo:

"Gjëja më e thjeshtë që bën ky sistem është se përmes tij kupton modelet e trafikut të qytetit në dhjetë linjat e tranzitit në Shangai."

Yike Guo është drejtor në Institutin e të Dhënave Shkencore.

"Hapi tjetër është se mund të llogarisësh ose parashikosh kapacitetin dhe sigurinë e çdo linje. Si udhëtojnë njerëzit në linja të ndryshme të metrosë bazuar në parimin se ata gjejnë distancën më të shkurtër për të udhëtuar."

Të dhënat në sisteme të ngjashme kompjuterike po ndihmojnë gjithashtu shkencëtarët të identifikojnë ilace të reja për të trajtuar azmën.

Një studim merr në shqyrtim të dhëna të grumbulluara nga qindra burra, gra dhe fëmijë në spitale në mbarë botën.

Çdo gjë, që nga përbërja gjenetike e pacientit, mjedisi dhe etnia mund të shihet këtu.

Ioannis Pandis, drejton ekipin e punës në Kërkimet Informatike të Jetës Shkencore.

"Një nga rezultatet e këtij studimi, duke përdorur këtë platformë është se mund të identifikosh pacientët që përmirësohen dhe ata që nuk përmirësohen nga kortizosteroidit oral që është trajtimi më i mirë që kemi deri tani për azmën. Duke identifikuar pacientët që nuk përmirësohen, mund të studiosh informacionin e tyre molekular për të kuptuar ku qëndron problemi për të përcaktuar një ilac më të mirë për ta.”

Rezultatet e këtij studimi do të publikohen vitin tjetër.

XS
SM
MD
LG