Lidhje

Nato, Nishani takim me Stoltenberg


Vlerësimi për rolin e Shqipërisë. Presidenti Nishani: Mbështesim anëtarësimin e Malit të Zi e Maqedonisë. Sekretari i Përgjithshëm: Muajin e ardhshëm firma e Protokollit të Anëtarësimit me Malin e Zi

Presidenti shqiptar Bujar Nishani u takua sot në selinë e Natos në Bruksel me Sekretarin e Përgjithshëm të Aleancës Jens Stoltenberg, në kuadër të përgatitjeve të Takimit të Nivelit të Lartë të Varshavës korrikun e ardhshëm.

Sekretari Stoltenberg, vlerësoi “angazhimin e fortë në Nato” dhe kontributin e Shqipërisë në misionet dhe operacionet e saj, vecanërisht vazhdimin e përfshirjes së saj në misionet në Afganistan dhe në Kosovë. Zoti Stoltenberg çmoi “rolin e rëndësishëm – siç tha ai - në luftë kundër ISIS-it, dhe kontributin me pajime ushtarake dhe trajnime për forcat special në Irak”, si dhe faktin se Shqipëria ka rritur për këtë vit shpenzimet e saj për mbrojtjen.

Nga ana e tij presidenti Bujar Nishani deklaroi se “Shqipëria do të mbështesë çdo iniciativë dhe përpjekje të Aleancës për t’u modernizuar dhe përshtatur me ndryshimet e ambientit të sigurisë”. Kreu i Shtetit shqiptar ritheksoi “mbështetjen pa rezerva për vijimin e politikës së Dyerve të Hapura të NATO-s” duke konfirmuar “mbështetjen e Shqipërisë për pranimin e Malit të Zi dhe të Maqedonisë në Aleancë, në interesin më të mirë të forcimit të paqes dhe sigurisë në rajonin e Evropës Juglindore dhe të Ballkanit Perëndimor”, u shpreh zoti Nishani, i cili gjatë takimit me zotin Stoltenberg ka “inkurajuar dhe rritjen e nivelit të bashkëpunimit ndërmjet NATO-s dhe Kosovës, si një garanci e shtuar në dobi të paqes në rajon.

Mali i Zi ka marrë ftesën për t’u anëtarësuar në Nato, dhe Sekretari i Përgjithshëm Stoltenebrg deklaroi se “muajin e ardhshëm do të ndërmerret një hap i rëndësishëm me firmën e Protokollit të Anëtarësimit të Malit të Zi. Pasi të gjitha vendet anëtare ta kenë ratifikuar këtë protokoll, Mali i Zi, do të bëhet anëtari i 29 i Aleancës”, shpjegoi zoti Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG