Lidhje

Fushata e kandidates Clinton ka më shumë fonde


Për të fituar zgjedhjet presidenciale në Shtetet e Bashkuara, një faktor i rëndësishëm është financimi i fushatës dhe deri tani është e emëruara e pritshme e Partisë Demokrate Hillary Clinton ajo që kryeson betejën financiare.

Sipas dokumenteve të dorëzuara nga kandidatët presidencialë tek Komisioni Federal i Zgjedhjeve, zonja Clinton ka siguruar fonde me vlerën e më tepër se 26 milionë dollarëve në muajin maj dhe se muajin qershor fushata e saj e ka filluar me 42.5 milionë dollarë në bankë.

Në kontrast të dukshëm me zonjën Clinton, fushata e të emëruarit të pritshëm të Partisë Republikane, Donald Trump kishte vetëm 1,3 milion dollarë. Ai mundi të sigurojë në maj 5,6 milionë dollarë për fushatën e tij, e filloi muajin qershor me 2,4 milionë dhe ka shpenzuar 6,7 milionë dollarë.

Si zoti Trump, edhe zonja Clinton, do të marrin ndihmë nga partitë e tyre dhe nga grupe të tjera donatorësh, për të shpenzuar për reklamat televizive që mbështesin knadidatët. Por është e rëndësishme për secilin prej kandidatëve, që të kenë paratë e veta për të shpenzuar për reklamat dhe për fushatën në të 50 shtetet amerikane.

Zgjedhjet e kaluara presidenciale në vitin 2012, treguan se sa të nevojshme janë paratë në fushtatat elektorale në kohët moderne. Presidenti Obama shpenzoi 775 milionë dollarë për t’u rizgjedhur, ndërsa rivali i tij republikan Mitt Romney shpenzoi $460 millionë.

XS
SM
MD
LG