Lidhje

Angazhimi në ushtrinë amerikane


Në një pjesë të mirë të vendeve të botës shërbimi ushtarak është i detyrueshëm. Në Shtetet e Bashkuara sherbimi ushtarak është mbi baza vullnetare por që të kualifikohesh duhet të kalosh përmes disa testeve të vështira.

Reshteri Terrelle Thomas u pranua në Forcat Ajrore nëntë vite më parë. Tani ai merret me rekrutimin e ushtarëve të rinj në Udbrige të shtetit Virxhinia.

“Ishte koha kur ndiqja studimet dhe shpenzimet i paguaja nga xhepi im. Ishin kohë të vështira dhe jetoja me prindërit. Nuk më pëlqeu situata në të cilën isha ndaj shkova dhe bisedova me një rekrutues. Ishte njeri i mirë dhe më shpjegoi gjithçka në hollësi. Kështu u pranova në ushtri.”

Ndërsa për Benjamin Spahr ushtria është një traditë familjare.

“Nëna ime ka shërbyer në Gardën Kombëtare, im atë ka qënë oficer i Forcave Ajrore, ndaj isha mësuar me këtë stil jetese që në moshë të re.”

Përfitimet arsimore që ofron ushtria janë një tjetër arsye. Por futja në ushtri nuk është e lehtë. Përveç të qënit i ri në moshë, kandidatët duhet të kalojnë përmes testeve speciale, të mos jenë përdorues të drogës dhe alkoolit dhe të kalojnë provimin e stërvitjes fizike.

Provat e para fizike kërkojnë shëndet të mirë dhe aftësi fizike. Pavarësisht këtyre sfidave, numri i grave në ushtri po rritet çdo ditë. Madison Foote është një prej tyre.

“Ushtrimi i pompave më frikëson pasi nuk jam mirë, por ndjehem mirë tek të tjerat.”

Ndërsa bota përballet me pasiguri të ndryshme politike dhe konflikte në mbarë botën, Shtetet e Bashkuara pritet të jenë në ballë të zgjidhjes së krizave. Shpesh kjo nënkupton dërgimin e trupave jashtë vendit.

Rekruti Oludare Ogunmadewa thotë se familja e tij shqetësohet pikërisht për këtë.

“Prindërit dhe familja ime janë të shqetësuar rreth kësaj. Por është një rrezik që e ndjej të nevoshëm për mua dhe fëmijët që të siguroj të ardhmen e tyre.”

Frika nga e panjohura është pëngesë më e madhe sesa dislokimi në zonat e luftës, thotë reshteri Terrelle Thomas.

“Angazhimi katër deri gjashtë vite është i madh. Të rinjtë 18 vjeçarë që regjistrohen mendojnë se pas katë vitesh kur janë 22 vjeç, nuk kanë moshë për të bërë diçka tjetër.”

Në vitin 1973 në fund të Luftës së Vietnamit, Amerika i dha fund shërbimit ushtarak të detyruar. Shërbimi ushtarak tani është me kontratë katër apo gjashtë vjeçare. Disa e zgjasin kontratën sikurse rreshteri Terrelle Thomas i cili ashtu si shumë të tjerë ka zbuluar diçka, që është e vështirë të gjendet diku tjetër.

“Miqësia. Shumë veteranë që sherbejnë 20, 30 vite, gjëja kryesore për të cilën bisedojnë me mua, kryesisht kur sjellin fëmijët e tyre në zyrat tona, është miqësitë që kanë krijuar me njerëzit që kanë takuar.”

Reshteri Thomas së shpejti do të kalojë në anën teknologjike ndërsa vazhdon të ndihmojë të rinjtë amerikanë që të zbulojnë ato që ushtria ka për të ofruar.

XS
SM
MD
LG