Lidhje

Marrëveshja e partive shqiptare, Tirana: Hap historik


Marrëveshja mes partive shqiptare në Maqedoni, u përshëndet nga autoritetet në Shqipëri të cilat luajtën një rol të dorës së parë në unifikimin e qëndrimit të faktorit shqiptar.

Kryeministri Edi Rama e cilësoi një “hap historik, shprehjen e vullnetit të përbashkët të partive shqiptare në Maqedoni. Të drejtat e shqiptarëve nuk negociohen për karrige qeverie”, shkroi ai në një postim në Twitter.

Marrëveshja e sotme u dakortësua në Tiranë, gjatë konsultimeve që kryeministri Edi Rama dhe ministri i Jashtëm Ditmir Bushati, pati me udhëheqësit e partive shqiptare në Maqedoni, më 30 dhjetor.

Në një deklaratë të saj ministria e Jashtme e Shqipërisë u shpreh se marrëveshja “përbën një moment pjekurie politike, e në të njëjtën kohë, një nevojë urgjente të avancimit të të drejtave të shqiptarëve në Maqedoni”. Deklarata e sotme, përfaqëson sipas diplomacisë shqiptare “një kornizë të përbashkët veprimi të faktorit politik shqiptar në Maqedoni në funksion të avancimit të të drejtave, lirive dhe barazive të mundësive mes komuniteteve shtet-formuese në Maqedoni”.

Qëndrimi i partive shqiptare u përshëndet dhe nga opozita. Për Partinë demokratike “ky është një lajm i mirë dhe inkurajues për avancimin e të drejtave të shqiptarëve në Maqedoni. Bashkimi dhe bashkërendimi mbi bazën e parimeve dhe qendrimeve demokratike dhe integruese duhet të përbëjë një orientim strategjik në qasjen faktorit politik shqiptar kudo ndodhet”, thekson deklarata e PD-së.

XS
SM
MD
LG