Lidhje

Markoviç: Mali i Zi dëshiron të ndihmojë në zgjidhjen e çështjes së kufirit me Kosovën


Kryeminitri i Malit të Zi Dushko Markoviç tha të mërkurën se vendi i tij dëshiron që si një fqinj dhe mik i mirë të ndihmojë Kosovën në zgjidhjen e çështjes së kufirit dhe të njejta të ratifikohet. Ai i bëri këto komente në një konferencë me gazetarë së bashku me kryeministrin e Kosovës, Ramush Haradinaj.

Zoti Markoviç tha se çështja e shënimit të kufirit është diskutuar në takim pasi që sipas tij është e rëndësishme për të dyja vendet.

“Mali i Zi dëshiron që si një fqinj i mirë dhe si mik të ndihmojë në zgjidhjen e kësaj çështjeje për të arritur deri te një marrëveshje mbi kufirin shtetëror. Ne nuk duam që në këto momente dallimet e caktuara të krijohen problem dhe në pyetjet tona të hapura, kështu që ne kemi diskutuar për këtë çështje me qëllimin më të mirë si miq të vërtetë dhe në vazhdimin e dialogut që tashmë e kemi dhe do të jemi në gjendje ta forcojmë dhe të kërkojmë zgjidhjen më të mirë në mënyrë që të kemi një marrëveshje ratifikimi dhe në këtë mënyrë që Kosova të sigurojë një mundësi të madhe kur bëhet fjalë për integrimet evropaine”, tha ai.

Ndërsa, kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj shprehu besimin se do të gjendet një zgjidhje për këtë çështje.

“Ekziston një vullnet i mirë që të gjendet një dalje nga gjendja në të cilën jemi duke pasur parasysh zhvillimet e mëhershme dhe jam me shpresë që do të gjendet një dalje për këtë gjendje”, tha kryeministri Haradinaj.

Udhëheqësit e institucioneve dhe partive politike janë vënë në përpjekje për të arritur një marrëveshje me Malin e Zi për të tejkaluar situatën në të cilën është futur Kosova. Autoritetet vendase po synojnë që nëpërmjet një marrëveshjeje të korrigjojnë siç thuhet gabimet e bëra nga ish Komisioni për Shënimin e kufirit.

Marrëveshja e nënshkruar në fund të gushtit të vitit 2015 është ratifikuar nga parlamenti i Malit të Zi dhe sipas zyrtarëve në Podgoricë ajo është e përfunduar dhe nuk mund të rinegociohet.

Marrëveshja nuk është ratifikuar nga Kosova për shkak të mospajtimeve që çuan edhe në skena të dhunshme në parlament dhe jashtë tij. Kundërshtarët e marrëveshjes pohojnë se Kosova humb mbi 8 mijë hektarë tokë.

Projektligji për ratifikimin e marrëveshjes për shënimin e kufirit me Malin e Zi ndodhet në kryesi të parlamentit, në pritje të një pajtimi ndërmjet partive politike që janë thellësisht të ndara rreth kësaj çështjeje.

Mos ratifikimi i kësaj marrëveshjeje që është kusht për liberalizimin e vizave ka bërë që qytetarët e Kosovës ende të presin në radhë për viza para ambasadave evropiane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG