Lidhje

Balonat me ajër dhe dronët


Dronët me bateri kanë zëvendësuar avionët me pilotë në një sërë operacionesh si matjet shkencore dhe fotografitë nga ajri. Megjithatë, dronët vazhdojnë të kenë një disavantazh të madh, burimin e kufizuar të energjisë. Një kompani e re në San Francisko thotë se balonat e tyre me ajër mund ta zgjidhin këtë problem, duke bërë që dronët të qëndrojnë në ajër për një kohë më të gjatë.

Balona shtatë metra e gjatë, “Mothership Scout” fluturon me lehtësi mbi një fushë në Kaliforni, e ndjekur nga një aparat fotografik i lidhur me një dronë me katër helika.

Por pas një kohe, droni detyrohet të ulet, sepse i harxhohet bateria. Falë paneleve të saj diellore balona me ajër vazhdon të fluturojë.

Projektuesi i saj, Jonathan Nutzati, thotë se qëllimi i tij është që balona të jetë në gjendje të fluturojë pafundësisht, duke prodhuar më shumë energji se sa i nevojitet për të qëndruar në ajër.

"Kjo është teknologjia kryesore e balonës, që unë mendoj se po sjell më shumë vlerë në industrinë e dronëve, kryesisht në robotikën e përhershme ajrore, një fushë që unë mendoj se po e krijojmë këtu".

Balona “Mothership Scout” furnizohet me energji nga panelet e saj diellore prej 400 vatësh që karikojnë baterinë e saj. Lartësia e saj optimale e fluturimit është 150 metra dhe shpejtësia rreth 20 kilometra në orë. Duke qenë më e madhe se shumica e dronëve, ajo mund të shihet me sy të lirë nga një distancë prej rreth 10 kilometrash, gjë që është një avantazh pasi në bazë të rregullave amerikane, operatorët e dronëve privatë duhet të jenë në gjendje të shohin mjetin të cilin e drejtojnë.

"Padyshim që ia vlenë nëse duhet të fluturoni tetë orë, ose në një distancë të gjatë", thotë Presidenti i kompanisë “Mothership Aeronautics”, Jonathan Nutzati.

Balona “Mothership Scout” mund transportojë pajisje me peshë deri në pesë kilogramë, si kamerat e survejimit ose radarët që depërtojnë në tokë. Kompania “Mothership Aeronautics”është duke punuar në përmirësimin e mjetit të tyre, si aftësia për ta vënë mjetin në autopilot, si dhe prodhimi i një versioni me hidrogjen që bënë të mundur fluturimin gjatë natës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG