Lidhje

Zelanda e Re fillon blerjen e armëve nga qytetarët


Zelanda e Re ka nisur zbatimin e një programi gjashtë-mujor për blerjen e armëve me qëllimin për hequr nga qarkullimi armët gjysmë automatike, cilat u ndaluan me ligj pas masakrës muajit mars dy xhami Christchurch.

Të enjten ministri për Policinë Stuart Nash tha se shpreson kjo gjë inkurajojë njerëzit largojnë shumë prej armëve ndaluara.

Ai tha se pronarët e licencuar armëve zjarrit do marrin kompensim drejtë për armët e dorëzuara gjatë periudhës gjashtë mujore blerjes dhe amnistisë. Sipas tij, kjo skemë kompensimi njeh faktin pronarët e licencuar armëve zjarrit posedojnë aktualisht armë ndaluara, jo për faj tyre, por për shkak ndryshimit ligjit.

Një muaj pas vrasjeve me armë zjarri 50 personave, një votim 119 pro dhe 1 kundër, ligjvënësit e Zelandës Re miratuan një projektligj për ndaluar armët automatike dhe gjysmë automatike, karikatorët me kapacitet lartë si dhe pajisjet mund t'i shdërrojnë pushkët e zakonshme armë sulmi me veprim shpejtë.

Programi po zbatojnë autoritetet e Zelandës Re kushton rreth 136 milionë dollarë dhe do përfundojë 20 dhjetor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG