Lidhje

Rregullorja e re për imigrimin në SHBA


Administrata Trump ka njoftuar një politikë të re që komplikon më shumë procesin e aplikimit për leje qëndrimi apo marrjen e shtetësisë amerikane për një kategori të imigrantëve që ndodhen në Shtetet e Bashkuara. Politika e re specifikon se nëse këta imigrantë marrin ndihma sociale si kupona ushqimorë, asistencë si persona me të ardhura të ulëta apo strehim falas, kërkesa e tyre mund të mohohet. Aktivistët kanë shprehur kritika ndaj politikës së re, duke thënë se vë në shenjestër imigrantët e varfër. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, Patsy Widakuswara ka përgatitur materialin në vazhdim:

Arturo Balbino erdhi Shtetet e Bashkuara ilegalisht 14 vjet parë. Ai është martuar me një amerikane, me cilën ka bërë fëmijë. Arturo ka një letër nga punëdhënësi i tij, pronari i një kompanie ndërtimi, i garanton punën.

Por muajin mars kërkesa për leje përhershme qëndrimi – Green Card – iu mohua. Si arsye u përmend fakti ai merr ndihma sociale nga qeveria federale formën e asistencës për familjet e varfra.

Përpiqem mendoj se çdo gjë do shkojë mirë dhe se do ribashkohem me familjen. Është shumë e rëndë mendosh se nuk do jem gjendje kthehem t’u jem pranë fëmijëve gjatë viteve,” thotë Arturo.

Ashtu si shumë tjerëve, Arturo Balbinos nuk iu miratua aplikimi për dokumenta amerikane pasi ai konsiderohej si barrë mbi buxhetin shtetëror, bazuar politikat e reja imigracionit.

Administrata e Presidentit Trump po rithekson idealet e mbështetjes aftësitë e veta dhe përgjegjësisë vetjake për garantuar se imigrantët do jenë gjendje përballojnë jetesën dhe arrijnë sukses këtë vend. Kjo politikë nuk lejon t’u jepen dokumentat amerikane shtetasve huaj, cilët ka gjasa bëhen barrë për shtetin,” shprehet Ken Cuccinelli, Drejtor Detyrë i Agjencisë për Imigracionin.

Me termin barrë mbi shtetin identifikohen personat marrin përfitime nga shteti formën e kujdesit shëndetësor falas, strehimit me kosto reduktuar ose falas dhe ndihmave tjera për 12 muaj brenda një periudhe 36 mujore.

Aktivistët e akuzojnë administratën se ka vënë pa drejtë shenjestër imigrantët e varfër. Kjo rregullore nuk hyn fuqi deri mes tetorit, por ndikimi i saj është ndjerë ndër imigrantët aplikojnë:

Kjo rregullore e re është bërë shkak shumë individë mos kërkojnë ndihma nga shteti, sepse kanë frikë se mund diktohen dhe agjentët pas do t’i deportojnë, ose sepse ka rrezik t’i pengo ardhmen marrin dokumentat amerikane,” thotë analisti për politikat e imigracionit, Cristobal Ramon.

Presidenti Trump garon vitin e ardhshëm për një mandat dytë dhe shpreson fitojë vota me qëndrimin e rreptë kundër imigracionit.

Kjo temë i shton pikë presidentit radhët e bazës tij. Ai mund vazhdojë t’i mëshojë kësaj teme nëse demokratët vazhdojnë kërkojnë zgjerimin e ndihmave sociale për imigrantët e paligjshëm.

Rregullorja nuk prek programet e imigrimit për refugjatët e luftës apo azil-kërkuesit; po ashtu politika e re përjashton nga kufizimet viktimat e trafikut me njerëz dhe dhunës familje.

Kjo politikë nuk ndikon tek imigracioni mbi baza familjare, pasi personi aplikon për sjellë afërmit Shtetet e Bashkuara duhet tregojë se ka fonde mjaftueshme për përballuar koston e jetesës afërmve do vijnë për jetuar Amerikë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG