Lidhje

Rreziku i ndjenjës së izolimit krijuar nga pandemia


Rreziku i ndjenjës së izolimit krijuar nga pandemia
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Mes gjithë ndryshimeve detyruara ka sjellë pandemia e koronavirusit botë, ndjenja e izolimit mund jetë një nga vështirat. Sipas mjekëve psikiatër studiojnë efektet e izolimit tek shëndeti mendor, distancimi fizik na ka distancuar edhe nga ana sociale. Korrespondenti i Zërit Amerikës, Ostap Yarysh njofton.

Mjekët psikiatër thonë se pandemia dhe përqendrimi tek distancimi fizik na ka bërë ndjehemi vetmuar dhe pak komodë përreth njerëzve tjerë.

"Do doja ta vija theksin tek pasojat e izolimit dhe vetmisë, sepse janë pa dyshim një faktor jashtëzakonisht i rëndësishëm ndikon si shëndetin fizik ashtu edhe atë mendor. Njerëzit kalojnë një kohë gjatë izolim - si burgje, spitale, ose madje Antarktidë, - patjetër humbin aftësi caktuara shoqërore. Dhe sa gjatë qëndrojnë, aq shumë i humbasin", thotë psikiatri Dennis Ougrin, i Universitetit “King” Londër.

Markiyan Prokhasko kaloi gati dy muaj Antarktidë. Ai shkoi atje fillim vitit 2019 për shkruar një libër lidhje me përvojën e qenit një stacion polar.

pas, gjatë karantinës, Markiyan shpesh shihte paralelizma me periudhën kaloi Polin e Jugut.

"Kur je shtëpi, ndonjëherë nuk do takosh askënd, por nuk pengon njeri ta bësh një gjë tillë. Por kur rrethanat detyrojnë qëndrosh shtëpi, papritmas ndjen një kufizim - nuk mund shkosh askund , megjithëse do dëshiroje. Antarktidë, është e njëjta gjë ", thotë Markiyan Prokhasko.

Pas kthimit nga ekspedita, Markiyanit iu desh njëfarë kohe përshtatej me jetën normale.

"Kur u ktheva, nga njëra anë, doja rrija vetëm për disa javë, mos komunikoja me askënd - mbase vetëm me afërmit. Çfarë mund t’u them, si t'i shpjegoj gjitha? Nga ana tjetër, shumë nga gjërat janë zakonshme këtu, dukeshin pa kuptim për një fare kohe. Dilja jashtë, njerëzit ishin nisur për diku po ku?", thotë ai.

Ekspertët thonë se nuk ka dyshim njerëzit do humbasin aftësi caktuara shoqërore gjatë pandemisë. Ashtu siç atrofizohen muskujt kur nuk i përdor, aftësitë e komunikimit vuajnë nga izolimi. Prandaj është e rëndësishme kujdesesh për shëndetin mendor.

"Komunikimi, lidhjet njerëzore nuk janë pak rëndësishme sesa puna, aktiviteti fizik, dieta, gjumi, etj. Është një element jashtëzakonisht i rëndësishëm. Nëse njerëzit mendojnë se gjatë karantinës duhet shpenzojnë gjysmë ore me ushtrime fizike, ata duhet mendojnë edhe për rëndësinë e komunikimit shoqëror ", thotë Dr. Ougrin.

Sipas ekspertëve, edhe gjërat vogla mund ndihmojnë.

"Nëse do përmirësosh shëndetin mendor sot, unë do të këshilloja një telefonatë apo takim me një mik mirë kahershëm me cilin nuk ke folur për një kohë gjatë. Thjesht një bisedë me ”, thotë psikiatri Ougrin.

Do vijë një ditë pandemia do marrë fund, dhe shpresa është njerëzit mos qëndrojnë larg njëri-tjterit dhe t’u rikthehen lidhjeve sociale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG