Lidhje

SHBA thotë se al-Kaida është drejt fundit pas dy dekadash luftë


Zyrtarët kryesorë amerikanë nuk po tërhiqen nga vlerësimi i tyre se megjithëse al-Kaida, ende përbën kërcënim, ajo është rënie, duke mos i dhënë shumë rëndësi informacioneve zbulimit sugjerojnë se organizata terroriste mbetet e pranishme Afganistan dhe mund forcohet edhe shumë.

Për muaj me radhë, ka pasur tensione rritje midis Shteteve Bashkuara dhe aleatëve saj rreth statusit al-Kaidës, me disa zyrtarë antiterrorizmit argumentojnë se Uashingtoni rrezikon nënvlerësojë kërcënimin e paraqitur nga grupi terrorist.

Por zyrtari i lartë i antiterrorizmit i Departamentit Shtetit tha martën se al-Kaida është degraduar ndjeshëm si rezultat i përpjekjeve Shteteve Bashkuara.

"Unë mendoj se al-Kaida është drejt fundit, pa dyshim," i tha Ambasadori për Koordinimin e Kundër-Terrorizmit, Nathan Sales Forumit Global Sigurisë një intervistë para-regjistruar.

"Ne kemi shkatërruar udhëheqjen e tyre lartë gjatë 20 viteve fundit duke e reduktuar udhëheqjen thelbësore al-Kaidës një mbetje asaj ka qenë," tha ai.

Komentet e ambasadorit Sales vijnë vetëm një ditë pasi Këshilltari i Sigurisë Kombëtare Shteteve Bashkuara, Robert O'Brien minimizoi mënyrë ngjashme aftësinë e bërthamës al-Kaidës për shkaktuar pasoja.

"Al-Kaida ka qenë e paaftë ndërmarrë një sulm kompleks, shkallë gjerë kundër Shteteve Bashkuara, për shkak presionit ne kemi ushtruar ndaj tyre," tha ai.

Megjithatë, vazhdon mbetet pyetja se sa rëndë është goditur udhëheqja e al-Kaidës fundmi.

As ambasadori Sales dhe as këshilltari O'Brien nuk folën për zërat e fundit se udhëheqësi i al-Kaidës, Ayman al-Zawahiri, mund ketë vdekur nga një sëmundje. Ata nuk folën as për vrasjen e pretenduar atij shihej si pasardhësi i mundshëm i Zawahirit, Abu Muhammad al-Masri, një operacion izraelit gushtin e kaluar Teheran, siç njoftoi gazeta New York Times.

Por ambasadori Sales argumentoi se pavarësisht se kush mund jetë krye, ndikimi i tyre është zbehur.

"Pyetja se kush e udhëheq pjesën qendrore al-Kaidës është pak e rëndësishme sot sesa një dekadë parë dhe pa dyshim pak sesa dy dekada parë," tha ai forumin virtual.

"Ajo kemi parë është një lloj transferimi i autoritetit nga bërthama e al-Kaidës degët e saj," tha Sales. "Ato degë, mendoj se kanë një rritje autonomisë organizative për zhvilluar plane sulmi për përcaktuar objektiva strategjikë."

Vlerësime kundërthënëse

Por zyrtarët ndërkombëtarë antiterrorizmit dhe vetë zyrtarët e sigurisë Afganistanit argumentojnë se sipas informacioneve tyre zbulimit, bërthama e al-Kaidës vazhdon ketë peshë dhe është duke u forcuar.

"Figura me peshë saj mbeten Afganistan, si dhe qindra operativë armatosur," paralajmëroi Edmund Fitton-Brown, koordinator i ekipit monitorues Kombeve Bashkuara për Shtetin Islamik, al-Kaidën dhe Talibanët një diskutim internet muajin e kaluar.

Raportet e fundit OKB-, bazuar informacionet e zbulimit vendeve anëtare, paralajmërojnë gjithashtu se udhëheqja kryesore e grupit duket se po mbledh një kuadër rritje luftëtarëve, ndoshta deri 600, ndërsa vepronte 12 provinca afgane.

Komente tilla bien ndesh me deklaratat e zyrtarëve kryesorë Shteteve Bashkuara, sipas cilave numri i luftëtarëve dispozicion udhëheqjes kryesore al-Kaidës është reduktuar " disa dhjetra luftëtarë cilët thjesht po përpiqen mbijetojnë."

Kundërshtimi ndaj vlerësimeve tilla pozitive, gjithsesi nuk vjen vetëm nga aleatët e SHBA dhe vendet me interesa rajon.

Afganët talebanë dhe lidhjet e al-Kaidës

Një raport i ri mbi Afganistanin nga inspektori i përgjithshëm i Departamentit Mbrojtjes, i bërë publik martën, ngriti gjithashtu pyetje lidhje me pushtetin e al-Kaidës, duke përmendur faktin Uashingtoni po mbështetet tek Talibanët për shkëputur gjitha lidhjet me grupin terrorist.

"Është e paqartë këtë pikë nëse Talibanët po mbajnë zotimet e tyre," shkruante raport Inspektori i Përgjithshëm detyrë Sean O'Donnell, duke shtuar se "është e vështirë dallosh shkallën cilën po plotëson kërkesën Afganistani mos shërbejë si një strehë për terroristët kërcënojnë Shtetet e Bashkuara. "

Raporti gjithashtu vuri dukje se lidershipi i al-Kaidës përgjithësi ka mirëpritur marrëveshjen e shkurtit midis Shteteve Bashkuara dhe dhe Talebanëve.

"Nuk u kërkon Talibanëve heqin dorë publikisht nga al-Kaida dhe marrëveshja përfshin një afat kohor Shtetet e Bashkuara dhe forcat e koalicionit tërhiqen - duke përmbushur një nga qëllimet kryesore al-Kaidës," vuri dukje raporti.

Por ambasadori Sales, i cili foli para publikimit raportit, tha se kushtet e marrëveshjes nënshkruar këtë shkurt, "janë krejtësisht qarta".

"Ne do ta ndjekim nga afër për verifikuar," tha ai. "Ne presim ata respektojnë detyrimet e tyre."

Degë Al-Kaidës Afrikë

Ndërkohë, ambasadori Sales tha se Shtetet e Bashkuara synojnë të përqendrohen atë e shohin si rrezik ngutshëm nga rrjeti i bashkëpunëtorëve al-Kaidës Afrikë, duke përfshirë al-Shababin, Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM), dhe al-Kaidën në Magrebin Islamik (AQOM).

"Këto grupe po vazhdojnë luftojnë me një shkallë konsiderueshme autonomie operacionale, pa marrë mesazhin se al-Kaida është copëtuar," tha ai, duke e quajtur përpjekjen e SHBA për degraduar dhe mundur al-Shababin "një përparësi kryesore. "

Shqetësimet lidhje me shtrirjen e al-Shabaab janë rritur ndjeshëm gjatë vitit kaluar, duke u përshkallëzuar ashpër pas një sulmi vdekjeprurës janar aeroportin Manda Bay Kenia, i cili i kapi forcat amerikane të papërgatitura.

Ka pasur gjithashtu shqetësim se al-Shababi mund jetë i interesuar idenë e kryerjes sulmeve Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore, me një arrestim vitit 2019 Filipine tregonte lidhje midis grupit dhe sulmeve mundshme duke përdorur avionë.

Si pjesë e fushatës vazhdueshme kundër al-Shababit, Shtetet e Bashkuara, janë mbështetur shumë sulmet me dron vënë shënjestër udhëheqësit e lartë.

Por Shtetet e Bashkuara gjithashtu po rrisin përpjekjet fronte tjera.

Departamenti i Shtetit martën i klasifikoi dy zyrtarë lartë al-Shababit - ekspertin e eksplozivëve dhe shefin e medias Abdullahi Osman Mohamed dhe komandantin e njësisë Jaysh Ayman Maalim Ayman - si Terroristë Globalë.

Ambasadori Sales, duke informuar gazetarët pas njoftimit, përshkruan al-Shababin si "një nga anëtarët rrezikshëm dhe aftë al-Kaidës botë" dhe tha se ky klasifikim do dëmtojë financat e grupit.

"Kjo e bën shumë vështirë për individët ose organizatat e caktuara përpiqen lëvizin para përmes sistemit financiar ndërkombëtar," tha ai.

"Ne po sjellim gjitha mjetet tona këtë luftë," shtoi zyrtari i Departamentit Shtetit. "Jo vetëm sanksionet, por edhe ndarja e informacionit, kundër-mesazhet, ndalimi i udhëtimit dhe ndërtimi i kapacitetit partnerëve për mbrojtur objektivat e butë."

Një raport i Kombeve Bashkuara i lëshuar muajin e kaluar zbuloi se al-Shabab pati një buxhet operativ prej paktën 21 milionë dollarë vitin 2019 dhe arriti mbledhë paktën 13 milionë dollarë nga vetëm katër burime gjatë një periudhe nëntëmujore përfundoi gusht.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG