Lidhje

Administrata e Presidentit Biden, hapa për të shmangur dhunën e ekstremizmit të brendshëm


Zyrtarët e Shtëpisë Bardhë dhe Pentagonit po mbrojnë vendimet për kryer një analizë hollësishme rreziqeve paraqesin ekstremistët e brendshëm Shtetet e Bashkuara, duke hedhur poshtë kritikat se këto masa janë një provë politike.

Zemërimi lidhur me përpjekjet e reja për shqyrtuar ekstremizmin e brendshëm pas sulmit 6 janarit ndaj Kapitolit është rritur ditët e fundit, i nxitur nga një vendim i Sekretarit Mbrojtjes Lloyd Austin për urdhëruar një ndërprerje aktiviteteve tjera ushtarake për analizuar se sa i përhapur është ky problem.

Administrata e zotit Biden i hodhi poshtë kritikat premten, duke këmbëngulur se askush nuk po përpiqet shkelë drejtën kushtetuese për lirinë e shprehjes.

"Ne nuk po i gjykojmë njerëzit bazuar përkatësinë apo bindjet e tyre politike ose lirinë e shprehjes ose aktivitetet e tyre politike mbrojtura me kushtetutë," u tha gazetarëve një zyrtar i lartë i administratës premten vonë pa u identifikuar duke pasur parasysh ndjeshmërinë e temës.

"Ne duam shmangim dhunën", tha ai.

Një zëdhënës i Departamentit Mbrojtjes gjithashtu hodhi poshtë pretendimet.

"Argumenti se kjo përbën një lloj prove politike, është absolutisht i pabazuar dhe i pavërtetë," tha sekretari i shtypit Pentagonit, John Kirby gjatë një conference me median premten.

"Ne i inkurajojmë trupat tona votojnë. Ne i inkurajojmë regjistrohen partinë politike preferojnë," shtoi zoti Kirby. "Por cilido qoftë motivimi, kur shkel rregullin dhe disiplinën , kur shkel kodin e uniformës, kjo përbën problem."

Disa nga kritikat theksuara dhe publike kanë ardhur nga anëtarja e re e Dhomës Përfaqësuesve, Lauren Boebert, një ligjvënëse republikane nga Kolorado, e cila shkruante Twitter se vperimi i Departamentit Mbrojtjes nuk është "asgjë tjetër veçse një provë politike e burrave dhe grave tona guximshme ".

"Është e turpshme dhe e rrezikshme përdorësh ushtarët rrezikojnë jetën e tyre për Amerikën si peng politik," shtoi ajo.


Sekretari i Mbrojtjes, Austin urdhëroi mërkurën një pauzë operacionet ushtarake për t'u dhënë udhëheqësve shërbimeve ushtarake një shans për biseduar mbi përhapjen e ideologjisë ekstremiste dhe ndikimin ka ajo mbi ushtarakët.

një dokument lëshuar premten vonë, Departamenti i Mbrojtjes tha se çdo shërbim ushtarak do bënte një pauzë gjatë 60 ditëve ardhshme, megjithëse pauza mund zgjatet "nëse është e nevojshme sipas natyrës operacionale njësisë."

"Udhëheqësit kanë autoritetin përshtasin diskutimet me personelin e tyre sipas nevojës, por këto diskutime duhet përfshijnë rëndësinë e betimit kemi bërë; një përshkrim sjelljeve palejueshme; dhe procedurat për raportimin e ndrimeve ekstremiste që janë shfaqur ose dyshohet se mund kryhen," shkruante Sekretari Austin, duke e quajtur këtë pauzë vetëm fillimin e "një përpjekjeje duhet jetë e përbashkët".


"[Kjo] fatkeqësisht nuk është një çështje me cilën nuk jemi përballur ose cilën nuk jemi përpjekur ta trajtojmë kaluarën," tha zoti Kirby premten lidhje me nevojën e Pentagonit për të konfrontuar ideologjinë ekstremiste.

"Ngjarjet e 6 janarit e përforcuan idenë se ajo është akoma e pranishme, mbetet ende problem," shtoi ai.

Nga 181 individë akuzuar rrethimin e Kapitolit SHBA, 20 kishin një lloj lidhjeje me ushtrinë, sipas një vlerësimi Programit për Ekstremizmin Universitetin George Washington.

Për tepër, nga 143 hetime hapura nga Byroja Federale e Hetimit ndaj pjesëtarëve aktualë dhe ish-pjestarëve ushtrisë vitin e kaluar, 68 ishin për shkak shqetësimeve lidhje me ekstremizmin e brendshëm, sipas zyrtarëve mbrojtjes.

një intervistë premten, admirali i lartë i Marinës Amerikane paralajmëroi se ekstremistët e brendshëm po përpiqen mënyrë aktive bëjnë për vete ish-pjesëtarë ushtrisë.

"Ne kemi përgjegjësi edukojmë ata po bëhen gati dalin nga ushtria se do ketë përpjekje nga këta njerëz për t’i rekrutuar ata dhe se duhet jenë vetëdijshëm se do marrin mesazhe për këtë qëllim me email apo përmes mediave sociale", tha Shefi i Operacioneve Marinës, Admiral Mike Gilday për Breaking Defense, një publikim lajmesh për ushtrinë.

Zyrtarët e Shtëpisë Badhë e kanë përshkruar përpjekjen e tyre për krijuar një ide qartë për kërcënimin paraqet ekstremizmi brenda vendit, si gjerë, duke përmendur dhëna tregojnë se FBI po kryen mesatarisht rreth 1000 hetime për terrorizmin e brendshëm çdo vit.

"Puna jonë këtë drejtim sapo ka filluar," tha zyrtari i lartë i administratës, duke shprehur shpresën se analiza fillestare mbi përmasat e ekstremizmit brenda vendit do përfundojë tre muajt e ardhshëm.

" varësi asaj del nga kjo analizë, do duhet përballemi me pyetjen nëse do duhet personel apo fonde shtesë për organet e rendit”, shtoi zyrtari.

Sipas ekspertëve dhe zyrtarëve antiterrorizmit çështja ndërlikohet pasi media sociale ka lejuar ekstremistët Shtetet e Bashkuara komunikojnë me njerëz me njëjtën ideologji gjithë botën.

"Ësh një temë me interes akut," tha zyrtari i lartë i Shtëpisë Bardhë, duke theksuar "potencialin për lidhje me rrjete huaja, organizata huaja, fonde huaja e kështu me radhë."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG