Lidhje

Amato: Statusi i Kosovës të zgjidhet sa më parë


Përfaqësuesit e Komisionit Ndërkombëtar për Ballkanin ish kryeministri Italian Giuliano Amato dhe ish presidenti gjerman Richard von Wieczeker thanë sot se statusi i Kosovës duhet të zgjidhet sa më pare. Ata i bënë këto komente gjatë një vizite në Prishtinë me zyrtarët e së cilës kanë debatuar një nismë për zgjidhjen e çështjes së Kosovës.

Z. Amato ish kryeministër i Italisë ka thenë se faza e parë duhet të jetë kalimi nga Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara në një pavarësi pa sovranitet. Faza e dyte “një sovranitet i ndarë”, ndërsa sovranitetin e plotë Kosova do ta fitojë atëherë kur të integrohet në Bashkimin Evropian. Ai tha sot pas takimeve më udhëheqësit e institucioneve vendëse të Kosovës se është koha për përshpejtimin e procesit të integrimit të rajonit në Bashkimin Evropian. Ai tërhoqi vërejtjen se ka vështirësi për këtë process, prandaj bashkësia ndërkombëtare duhet ta bëjë të qartë se kush janë lojtarët kryesorë me të cilët duhet debatuar cështjen e integrimit.

Zoti Amato nënvizoi me këtë rast se cështja e pazgjidhur e statusit të Kosovës duhet të zgjidhet në një mënyrë në të kudnërtën lojtarët nuk do të jenë të përcaktuar. Ai shprehu besimin në mundësinë e ndërtimit të marrëdhënieve ndërmjet dy komuniteteve kryesore në Kosovë, shqiptarëve dhe serbëve. Për të është me rëndësi që njerëzit të jenë të lirë, të jetojnë dhe të lëvizin lirshëm. Kjo tha ai është kusht themelor që një shoqëri të konsiderohet normale dhe demokratike.

Përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës thanë se do të shqyrtojnë nismën e Komisionit Ndërkombëtarë, i cili ka për qëllim sic thuhet, të zhvillojë një vizion për integrimin e vendeve të Evropës Juglindore në Bashkimin Evropian.që është në një mision faktmbledhës në Kosovë. Ata u zotuan se për përmbushjen e standradeve mbrojtjen e pakicave kombëatre dhe për qëndrueshqëmrinë ne Kosovë dhe rajon, duke nënvizuar sërish duke nënvizuar sërish se zgjidhja e cështjes së Kosovës është në pavarësinë e plotë të saj.

XS
SM
MD
LG