Lidhje

Ohër: Presidentët Cërvenkovski dhe Moisiu komentojnë mbi Kosovën


Në një takim që patën të mërkurën në Ohër, Presidenti i Maqedonisë Branko Cërvenkovski dhe presidenti i Shqipërisë Alfred Mojsiu thanë se marrëdhëniet mes dy vendeve janë të shkëlqyera dhe sipas tyre qeveritë e dy vendeve po përmbushin detyrimet e Kartës së Adriatikut për integrim në NATO.

Zoti Mojsiu tha se Shqipëria mbështet qëndrueshmërinë dhe demokratizimin e Maqedonisë. Ai i vlerësoi si të suksesshme zgjedhjet vendore, që u organizuan në bazë të planit të decentralizimit.

Presidenti shqiptar theksoi se çështje e ndjeshme në rajon është edhe Kosova dhe se sipas tij duhet të fillojnë bisedimet për zgjidhjen e statusit të saj përfundimtar. "Zgjidhja e statusit përfundimtar duhet të vijë në përputhje me dëshirën e qytetarëve të Kosovës dhe angazhimin e bashkësisë ndërkombëtare. Shqipëria dhe Maqedonia janë të interesuara që ky problem të zgjidhjet dhe i gjithë rajoni të fitojë qëndrueshmërinë e duhur”, tha zoti Moisiu.

Presidenti maqedonas, Branko Cërvenkovski deklaroi se dy vendet do të ndjekin rrugën e njejtë për realizimin e detyrimeve të përbashkëta për integrime në strukturat euroatlantike. Ai përmendi arritjet që janë realizuar në vend në aspektin e zbatimit të Marrveshjes së Ohrit dhe të reformave institucionale. Zoti Cërvenkovski tha se është i kënaqur nga qëndrimi i autoriteteve shqiptare për njohjen e Republikës së Maqedonisë me emrin e saj zyrtar.

Lidhur me zhvillimet në Kosovë, presidenti maqedonas tha se statusi i ardhshëm i këtij vendi fqinj nuk duhet të rrezikojë qëndrueshmërinë në rajon. Presidentët Mojsiu dhe Cërvenkovski thanë se marrëdhëniet midis dy vendeve do të vazhdojnë të thellohen në të gjitha nivelet institucionale.

XS
SM
MD
LG