Lidhje

SHBA i bëjnë thirrje Shqipërisë të mos vonojë certifikimin e rezultateve zgjedhore


Në një deklaratë të bërë dje nga i ngarkuari me punë i Shteteve të Bashkuara pranë Misionit të OSBE-së në Vjenë, Paul Jones, i bëhet thirrje Shqipërisë të përfundojë pa vonesë procesin e certifikimit të rezultateve zgjedhore.

Në deklaratën e bërë para Këshillit të Përhershëm të OSBE-së, thuhet se Shtetet e Bashkuara e përshëndesin angazhimin ndaj zhvillimit demokratik të treguar nga populli i Shqipërisë në zgjedhjet e 3 korrikut. Jemi të inkurajuar, thuhet në deklaratë, nga fakti që aq shumë shqiptarë ushtruan të drejtën e tyre për të votuar.

Deklarata vlerëson Komisionin Qendror të Zgjedhjeve “për punën e tij përgjithësisht profesionale dhe transparente si dhe policinë për qendrimin e saj të matur përpara dhe gjatë procesit zgjedhor.” Në të njëjtën kohë, thuhet në deklaratën e Misionit amerikan pranë OSBE-së, është e qartë se në procesin zgjedhor pati probleme teknike, siç u vu në dukje edhe në përfundimet paraprake të Misionit Ndërkombëtar për Vëzhgimin e Zgjedhjeve.

Në qendrat e votimit, vazhdon deklarata, kishte mbingarkesë dhe vonesa të papranueshme dhe në shumë raste këto qendra votimi nuk i zbatuan me korrektesë procedurat që synonin të garantonin identitetin e votuesve dhe të shmangnin votimin e shumëfishtë. Lëshimi dhe përdorimi i certifikatave të lindjeve në procesin e identifikimit të votuesve ishte problematik, po ashtu edhe mungesa e një sistemi të njësuar adresash për të gjithë vendin si dhe të dokumenteve të standardizuara të identifikimit. Jemi të mendimit, thuhet në deklaratën e Misionit amerikan pranë OSBE-së, se sistemi i tanishëm zgjedhor do të mbetet objekt abuzimi derisa Shqipëria t’i zgjidhë plotësisht këto probleme.

Deklarata bën thirrje që procesi i certifikimit të rezultateve të zgjedhjeve të përfundojë pa vonesë. Shtetet e Bashkuara, thekson deklarata, janë plotësisht dakord që çdo mosmarrëveshje rreth rezultateve të zgjedhjeve t’u kalohet organeve përkatëse dhe që vendimet e tyre të pavarura të respektohen plotësisht. Deklarata bën gjithashtu thirrje që të gjitha çështjet ligjore të zgjidhen pa vonesë dhe me drejtësi dhe që këto vendime të respektohen plotësisht.

XS
SM
MD
LG