Lidhje

Zbulime të reja arkeologjike në Butrint


Arkeologët shqiptarë thonë se kanë zbuluar në qytetin antik të Butrintit, në Jug të Shqipërisë një statujë mermeri që i përket shekullit të tretë Pas Krishtit.

Arkeologu i Qendrës Arkeologjike të Sarandës Dhimitër Çondi tha se statuja në përmasa relativisht të mëdha është punuar me mjeshtëri të lartë dhe ka zbukurime të jashtme mjaft interesante. Zoti Çondi tha se ende nuk është gjetur koka e statujës për të dalë në komente lidhur me figurën historike së cilës ajo i përket.

Statuja u zbulua në Forumin e qytetit antik ku janë gjetur më parë edhe statuja prej mermeri të disa figurave të antikitetit të cilat ruhen sot në Muzeun Arkeologjik të Butrintit.

Disa ekspedita me arkeologë shqiptarë dhe të huaj po zhvillojnë sivjet gërmime në qytetin e Butrintit, e vetmja pasuri shqiptare që mbrohet nga Organizata Botërore e Monumenteve Unesko.

Ndërkaq Prokuria e e Gjirokastrës pritet ti dorëzojë këto ditë Ministrisë shqiptarte të Kulturës tre statuja që u bllokuan pak ditë më parë në Pikën Kufitare të Kakavijës tek po trasportoheshin ilegalisht drejt Greqisë fqinje.

Ekspertë të Monumenteve thonë se tre kokat antike prej memreri mund të jenë grabitur në qytetin antik të Apollonisë në Shqipërinë e Mesme dhe po transporothehsin për tu shitur në Greqi nga një person që tashmë është arrestuar. Greqia është një nga vendet ku kanë përfunduar mjaft vlera të trashëgimisë arkeologjike shqiptare vecanërisht gjatë trazirave të dhunshme të 1997.

XS
SM
MD
LG