Lidhje

Presidenti Bush e cilësoi si hap pozitiv angazhimin e Koresë së Veriut


Presidenti Bush e cilësoi si hap pozitiv angazhimin e Koresë së Veriut për të hequr dorë nga armët e saj bërthamore, por shtoi se ka rëndësi vendimtare verifikimi i përmbushjes së këtij angazhimi të Phenianit.

Presidenti tha në një konferencë shtypi në Uashington se Koreja e Veriut duhet të kuptojë se Shtetet e Bashkuara janë serioze në angazhimin e tyre për zbatimin e marrëveshjes gjashtë-palëshe të arritur sot në Pekin.

Koreja e Veriut tha se do të lejojë inspektime ndërkombëtare në objektet e saj bërthamore në shkëmbim për ndihma me energji, bashkëpunim ekonomik dhe garanci sigurimi. Koreja e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara ranë dakort të respektojnë sovranitetin e njëra-tjetrës dhe të marrin hapa për normalizimin e marrëdhënieve.

Deklarata thekson gjithashtu se Koreja e Veriut ka të drejtën të përdorë energji bërthamore për qëllime paqësore. Palët kanë rënë dakort të diskutojnë, në një kohë të përshtatshme të paspecifikuar, parametrat për një reaktor koreano-verior me ujë të lehtë për përdorim civil. Të gjashtë palët e përfshira në bisedime, dy Koretë, Kina, Rusia, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara, kanë rënë dakort të zhvillojnë një takim tjetër në nëntor.

Drejtori i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike Mohamed el-Baradei, ashtu si shumë udhëheqës botërorë, mirëpriti vendimin e Koresë së Veriut për të hequr dorë nga programet e saj të armëve bërthamore. Duke folur sot në Vienë, zoti el-Baradei tha se mezi pret ta shikojë Penjanin të rradhitet mes vendeve që zbatojnë traktatin e mospërhapjes së armëve dhe të lejojë rikthimin e inspektorëve në vend.

Shefi i politikës së jashtme të Bashkimit Evropian Havier Solana e cilësoi vendimin e Koresë së Veriut si një hap të rëndësishëm drejt qëndrueshmërisë rajonale dhe globale.

Kryetari i delegacionit kinez në bisedime, Wu Dawei, tha se marrëveshja është arritja më e madhe që prej fillimit të bisedimeve 6-palëshe, por ai vuri në dukje se mbetet ende shumë punë për t’u bërë që të arrihen rezultate. Zyrtarë japonezë shfaqën shpresë se bashkëpunimi i Koresë së Veriut duhet të vërtetohet në mënyrë që të arrihet objektivi i decentralizimit të gadishullit korean.

Marrëveshja njeh të drejtën e Koresë së Veriut për një program bërthamor për qëllime paqësore në të ardhmen. Rusia është shprehur tashmë se është gati të ndërtojë një central bërthamor për Penjanin.

XS
SM
MD
LG