Lidhje

OBSH: Mishi dhe vezët e shpendëve të gatuara mirë janë të parrezikshëm

  • Liza Shlajn

Organizata thotë se është e shqetësuar që njerëzit mund ta ndërpresin konsumin e mishit të shpendëve për shkak të frikës nga gripi i shpendëve. Gjatë kohës kur mbizotëronte frika nga sëmundja e lopës së tërbuar, shitja e mishit të gjedhit ra në mënyrë dramatike. Zëdhënësi i Organizatës Botërore të Shëndetit, Jan Simons, thotë për Zërin e Amerikës se nuk ka asnjë arësye për panik. “Në këtë fazë, nuk ka prova që dikush të jetë sëmurë me gripin e shpendëve si rezultat i konsumit të mishit dhe vezëve të shpendëve të gatuara mirë. Pra, nuk ka asnjë arësye të ndërpritet konsumi i këtyre produkteve, për duhet garantuar që, me çdo kusht, mishi dhe vezët e shpezëve janë të gatuara mirë”.

Organizata thotë se gatimi i kujdedsshëm shkatërron çdo virus, përfshirë variantin vdekjeprurës tëgripit të shpendëve, H5N1. Edhe vezët e shpendëve të infektuara mund ta kenë marrë virusin. Prandaj, Organizata Botërore e Shëndetit këshillon banorët e zonave të prekura të mos hanë vezë të gjalla ose të pagatuara mirë.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për shëndetin thotë se zogj nga tufa të infektuara nuk duhet të përdoren për ushqim kafshësh. Por organizata thotë se konsumatorët nuk rrezikojnë të infektohen me virusin e gripit të shpendëve nga kontakti me shpendë apo po të hanë mishin e tyre në zonat e paprekura.

Zoti Simpson thotë se banorët në zonat e prekura shpesh ekspozohen ndaj variantit H5N1 të virusit gjatë asgjësimit të shpendëve apo përmes prekjes së shpendëve të sëmura apo të ngordhura. Ai thotë se njerëzit duhet të marrin masa mbrojtëse. “Për shembull, njerëzit që përgatisin shpendët, në rastin më të mirë, duhet të kenë maska në fytyrë dhe doreza në duar. Zona ku i mbajnë shpendët, duhet të jetë e mbrojtur me masa higjenike, plotësisht e pastër, pra, në fund të ditës apo turnit, mbeturinat duhet të largohen dhe asgjësohen, në mënyrë që të mos paraqesin rrezik për njerëzit e tjerë”.

Organizata Botërore e Tregëtisë thotë se mishi i pagatuar nuk duhet mbajtur në një vend me ushqimet e përgatitura për të shmangur infektimin. Ai thotë se njerëzit që përgatisin ushqimet në zonat e prekura nga grupi i shpendëve, duhet të lajnë duart shpesh, si dhe të dezinfektojnë të gjitha sipërfaqet ku punohet, bashkë me veglat.

Në zhvillime të tjera lidhur me gripin e shpendëve, autoritetet turke thonë se edhe tre persona të tjerë rezultuan pozitivë në një spital të Ankarasë. Por guvernatori i qytetit, Kemal Onal, nuk e specifikoi nëse ata janë prekur nga varianti vdekjeprurës i virusit H5N1. Këto janë rastet më të fundit në Turqi pas vdekjes së dy të rinjve, vëlla e motër, nga i njëjti virus javën e kaluar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se gjithë të dhënat e deritanishme tregojnë se ata e kishin marrë virusin nga kontakti fizik me shpendë të infektuar. //az//

XS
SM
MD
LG