Lidhje

BE-ja dakord t’i heqë gradualisht kontrollet në kufi për 10 vendet më të reja anëtare


Bashkimi Evropian ka rënë dakord t’i heqë gradualisht kontrollet në kufi për 10 vendet më të reja anëtare, me kushtin që të plotësojnë standartet e sigurisë dhe ato teknike. 15 vende brenda dhe jashtë BE-së janë anëtare të së ashtuquajturës zonë e Shengenit dhe nuk u nënshtrohen më kontrolleve në kufijtë e përbashkët.

Qytetarëve të këtyre vendeve gjithashtu nuk u duhet më të kalojnë nëpër pikat e kontrollit në aeroporte dhe porte brenda kësaj zone. Marrëveshja e arritur sot përfshin heqjen me faza të kontrolleve në pikat kufitare për vendet e reja anëtare të BE-së, duke filluar nga dita e fundit e vitit 2007.

Deri në mars të vitit 2008, do të hiqen edhe kontrollet në porte dhe aeroporte për vendet e reja anëtare. Vendet e Evropës Lindore që janë anëtarësuar në BE në vitin 2004 janë ankuar se janë përjashtuar nga zona e Shengenit. Zyrtarët e BE-së thonë se problemet me një sistem të ri kompjuterash e vonuan procesin. //rd//

XS
SM
MD
LG