Lidhje

Delegacioni shqiptar drejt Brukselit për ecurinë e reformave


Një delegacion i qeverisë shqiptare niset këtë fillimjave në Bruksel për bisedime me ekspertët e Bashkimit Europian lidhur me disa nga cështjet që kanë shqetësuar më shumë forcat politike dhe shoqërinë shqiptare. Temat kryesore në këto bisedime janë reforma zgjedhore, liria e shtypit dhe kthimi i pronave. Opozita mendon se periudhën e fundit, qeveria ka bërë hapa prapa në detyrimet që ka për marrëveshjen e stabilizim-asociimit.

Qeveria shqiptare do të bisedojë në fillim të javës me përfaqësues të Bashkimit Europian lidhur me ecurinë e reformave në fushën e medias dhe demokracisë, në valën e kritikave për marrëdhëniet me shtypin dhe biznesin. Ministrja e integrimit, Majlinda Bregu, thotë se në këto takime vend kryesor do të zënë veprimtaria e komisionit të sapongritur parlamentar për reformën zgjedhore, si edhe cështje të pronave dhe të mediave. "Temat që do të diskutohen janë reforma zgjedhore, kthimi i pronave, liria e shprehjes, të drejtat e minoriteteve, respektimi i ligjeve ndërkombëtare dhe sistemi i drejtësisë. Tani është shumë i rëndësishëm sepse diskutohen në nivel politik" - thotë zonja Bregu.

Opozita Socialiste e ka vlerësuar me skepticizëm ecurinë e deritanishme të reformave europiane të Shqipërisë. Deputeti i opozitës, Petro Koçi, nënkryetar i grupit parlamentar të Partisë Socialiste, thotë se shumica miratoi pak ditë më parë një ligj për mediat pa përfillur asnjë rekomandim të Bashkimit Europian. "Fatkeqësisht qeveria ka bërë hapa prapa në plotësimin e standarteve dhe kritereve për anëtarësim në Bashkimin Europian. Në këtë proces policia nuk po arrin dot të bëjë detyrat e shtëpisë. Në trajtimin e medias janë bërë hapa prapa, BE solli para disa ditësh disa rekomandime konkrete se si duhej trajtuar transmetimi numerik në Shqipëri, por maxhoranca votoi në parlament kundër atyre sugjerimeve" - thotë zoti Koçi.

Por ministrja e integrimit hodhi poshtë akuzat e opozitës për goditje të mediave dhe marrëdhënie klienteliste me to. Zonja Bregu thotë se marrëdhëniet e qeverisë me shtypin janë shumë të mira, dhe nuk priste kritika nga Brukseli në këtë udhëtim. "Nuk pres kritika në Bruksel, dhe këto takime bëhen pikërisht për të marrë vlerësimet e ekspertëve europianë për reformat në Shqipëri. Ka rezultate dhe pika që ende duhen plotësuar" - thotë zonja Bregu.

Ndërkaq opozita shprehet e shqetësuar edhe për ligjet e reja që qeveria po sjell në fushën e ekonomisë. Zoti Koçi i PS thotë se ato janë masa shtrënguese ndaj biznesit, i cili po dëmtohet përsëri, dhe qeveria po kalon pa mirëkuptimin e opozitës ligje të rëndësishme, duke acarruar situatën politike. "Qeveria ka marrë një pozicion thjesht represiv ndaj biznesit. Gjobat po mbizotërojnë në marrëdhëniet e qeverisë me biznesin, dhe jo hapësira dhe liria e tregut për veprim. Kjo situatë po shoqërohet me një klimë të ashpër konfliktuale të qeverisë me opozitën. Qeveria do të duhej të ishte e prirur për të ndërtuar një klimë mirëkuptimi me opozitën pas zgjedhjeve vendore të 18 shkurt dhe në prag të zgjedhjes së presidentit, por në fakt ka bërë të kundërt" - thotë zoti Koçi.

Ndërkohë që po punon për të arritur standartet e kërkuara të anëtarësimit të plotë, Shqipëria ka nënshkruar marrëveshjen e stabilizim asociimit dhe tani pret që ajo të ratifikohet nga të gjithë vendet anëtare të Bashkimit Europian. //rd//

XS
SM
MD
LG