Lidhje

Ndikimi i telefonave celularë tek shëndeti


Me plakjen, njeriu fillon të humbasë dëgjimin. Në një farë mase humbja e dëgjimit vjen nga mbiekspozimi ndaj zhurmës.

Studimet e reja tregojnë se edhe celularët luajnë rol në humbjen e dëgjimit. Sipas tyre, ata që përdorin telefonët celularë rreth një orë në ditë e kanë më të vështirë të kapin tinguj të frekuencave të larta, veçanërisht nga veshi i djathtë ku zakonisht mbajnë celularin. Sipas mjekut otolaringolog, Majkëll Hofer këta njerëz e kanë të vështirë të bëjnë dallimin midis gërmave, s, f, t apo z.

“Kur flasim, tingujt janë në frekuenca. Dhe zanoret janë në nivel më të ulët. Bashkëtingëlloret janë në nivele më të larta. Ata që humbasin dëgjimin e frekuencave të larta, nuk dëgjojnë mirë”.

Dëgjimi bëhet i mundur nga qime të vogla e të holla në vesh që përkulen nga zhurma. Zhurma e lartë bën që ato të dobësohen dhe të më në fund të vdesin.

Kërkuesit studiuan 100 njerëz që përdorin celularë dhe i krahasuan ata me 50 që nuk e përdorin. Studimi zgjati për 12 muaj. Kërkuesit zbuluan se përdoruesit e celularëve kishin më shumë humbje dëgjimi të frekuencës së lartë sesa ata që nuk e përdornin celularin. Studimi nuk shkaktoi shumë shqetësim midis përdoruesve të celularëve.

Otolaringologët, mjekët specialistë për veshin, hundën, e grykën, thonë se ekspozimi ndaj çdo zhurme të fuqishme mund të çojë në humbjen e dëgjimit.

"Bota është e zhurmshme dhe njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm ndaj ekspozimit të tepruar".

Autori i studimit paralajmëron përdoruesit e celularëve të vërejnë shenjat e para të humbjes së dëgjimit. Në se veshët ju nxehen apo ju bllokohen, largoje veten për ca kohë nga celulari. Në se veshët ju buçasin, kjo është gjithashtu shenjë e dëmtimit të dëgjimit. Studiuesit thonë se ky studim duhet të shoqërohet me të tjerë për të provuar një lidhje më të qartë mes celularëve dhe dëgjimit. (ze)

XS
SM
MD
LG