Lidhje

Anëtarësimi në NATO i Gjeorgjisë, Ukrainës do të jetë proces i gjatë


Pentagoni tha se mbështetja nga Shtetet e Bashkuara rreth përpjekjeve të Gjeorgjisë dhe Ukrahinës për anëtarësimin në NATO nuk do të thotë që këto vende të anëtarësohen shumë shpejt. Një zëdhënës tha se Sekretari i Mbrotjes, Robert Geits, mendon se është koha të fillohet të veprohet, megjithëse ky mund të jetë një proces i gjatë.

Sipas zëdhënësit, Sekretari Geits, gjatë një takimi të enjten në Pentagon me Presidentin e Gjeorgjisë, Mikail Saakashvilli, diskutoi përpjekjet e Gjeorgjisë për fillimin e procesit të anëtarësimit në NATO. Ky diskutim u zhvillua një ditë pasi Presidentit Bush u takua me presidentin gjeorgjian dhe tha se ai, në samitin e Bukureshtit muajin e ardhshëm, do t’i bëjë thirrje udhëheqësve të NATO-s të miratojnë planin e përgatitjeve për anëtarësim të Gjeorgjisë.

Rusia kundërshton planin që ish-republikat sovjetike t’i bashkohen aleancës perëndimore. Por, Sekretari i Shtypit i Pentagonit, Xhef Morell, tha se, qoftë dhe me planin e përgatitjeve për anëtarësim, shanset janë se do të duhet kohë që kjo të realizohet.

“Mendoj se është e rëndësishme të mos ngatërrohet plani i përgatitjeve për anëtarësim me anëtarësimin. Ju e dini se tre vendet që presin të anëtarësohen në Bukuresht, Kroacia, Shqipëria dhe Maqedonia, kanë pothuajse gjithë dekadën e fundit që përgatiten sipas këtij plani. Kështu, ky mund të jetë një proces i gjatë. Plani është hartuar të inkurajojë reformat demokratike dhe ushtarake dhe gjatë kësaj kohe, në një farë mënyre, vendet të kuptojnë progresin që ato kanë bërë”, tha zëdhënësi i Pentagonit.

Zoti Morell theksoi se vendet me një plan përgatitjesh për anëtarësim nuk janë nën mbrojtjen e aleancës, vetëm nëse, dhe deri sa ata faktikisht janë anëtarë, gjë që duhet miratuar nga të gjitha vendet e tjera anëtare.

Udhëheqësit e NATO-s, pritet që në takimin e tyre në prill, të bëjnë ftesa zyrtare për Kroacinë, Shqipërinë dhe Maqedoninë. Shqipëria dhe Maqedonia kanë punuar për nëntë vjet sipas planeve të anëtarësimit, ndërsa Kroacia për gjashtë vjet. //af

XS
SM
MD
LG