Lidhje

Turqia dhe BE-ja shkëmbejnë replika për procesin e anëtarësimit


Ministri i Jashtëm turk, Ali Babaxhan krititoi të martën në Bruksel një shtet anëtar të Bashkimit Evropian për shprehjen e dyshimit, nëse Turqia e ka vendin në këtë bllok tregëtar. Zoti Babaxhan tha se ngritja e një çështjeje të tillë ndikon negatisht në vazhdimin e reformave në shkallë të gjërë në Turqi.

Mendohet se zoti Babaxhan i referohej Francës, pasi presidenti Sarkozi ka shprehur rezerva rreth anëtarësimit me të plotë në BE të Turqisë, vend me popullsi kryesisht myslimane.

Nga ana e tij, komisioneri i BE-se për zgjerim, Oli Ren tha se mosmarrëveshja kryesore rreth Qipros së ndarë po pengon bisedimet paraprake për anëtarësim të Turqisë.

Ai tha se bisedimet me qeverinë e Ankarasë mbi çështje që kanë të bëjnë me Qipron nuk do të fillojnë, derisa Turqia të lejojë aeroplanët dhe anijet greke të hyjnë në portet turke për qëllime tregtare.

XS
SM
MD
LG