Lidhje

Zbuluesit e hershëm te Amerikës


Spanjollët ishin midis eksploruesve të parë të asaj që tani njihet si Hemisfera Perëndimore. Një ekspozitë në Bibliotekën e Kongresit në Uashington përqëndrohet në historinë e këtij eksplorimi dhe efektin e tij tek të varfërit. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, Susan Logue sjell më tepër hollësi rreth ekspozitës "Eksplorimi i Hershëm i Hemisferës Perëndimore".


Nuk duhet të jetë për t'u habitur që ekspozita "Eksplorimi i Hershëm i Hemisferës Perëndimore" paraqet një numër librash historikë dhe dorëshkrimesh, si dhe veprave të tjera ku përfshihen skulptura dhe piktura të lashta, më shumë se 3000 vepra në tërësi.
Artur Dunkelman është përgjegjës i ekspozitës.
"Objektet më të hershme në ekspozitë janë bërë nga dora e njeriut përpara periudhës së Kolombit nga Meksika".

Shumë nga këto prodhime datojnë nga vitet 600 deri 900 të erës sonë. Ato i përkasin kulturës Majane, të qeramikës, me figura të gdhendura ose piktura. Por, në ekspozitë ndodhet dhe një kuti e vogël druri e fundit të shekullit të 7-të, e gdhendur me hieroglife majane dhe një protret i një shkrimtari Majan.
"Ndoshta kutia ishte varrosur me shkrimtarin dhe është hequr nga varri përpara se të prishej. Kjo është një nga objektet e pakta të drurit që ende ekziston nga periudha klasike Majane".

Me ndihmën e kopmjuterit, vizitorët e ekspozitës mund ta ekzaminojnë kutinë nga çdo kënd.
"Faktikisht, mund të përkthesh çdo rresht të tekstit".

Nëpër ekspozitë janë vendosur edhe komjuterë të tjerë për t'i dhënë mundësi vizitorëve të ekzaminojnë prodhimet prej qeramike, pikturat dhe hartën e parë të publikuar, ku përdoret fjala "Amerikë". Harta është gjithashtu e njohur për vizatimin e Oqeanit Paqësor, 6 vjet përpara se të zbulohej nga Evropianët.

"Jo vetëm që paraqet Paqësorin, por vija bregdetare e Amerikës së Jugut është pothuajse e saktë dhe pozicioni gjeografik i Amerikës së Veriut është pothuajse ekzakt".

Shumë nga dokumentat dhe objektet në ekspozitë lidhen me eksplorimet në Amerikë të spanjollëve. Por një nga objektet më domethënëse është shkruar nga Presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara, Xhorxh Uashington.
"Fermën e tij të bulmetit në vitin 1792 ai e përshkruan në një almanak të fermerëve pak kohë pasi trashëgoi nga i vëllai pronën në Mount Vernon".

Që në muajin dhjetor kur u hap në Bibliotekën e Kongresit, ekspozita "Eksplorimi i Hershëm i Hemisferës Perëndimore" është vizituar nga një numër i madh njerëzish. Përgjegjësi i saj, zoti Dunkelman i inkurajon ata njerëz që nuk mund të vijnë në Uashington që ta vizitojnë atë nëpërmjet faqes së internetit të Bibliotekën e Kongresit në adresën "myloc.gov"./mm/

XS
SM
MD
LG