Lidhje

Astronautët, 8 orë në hapësirë për të riparuar Teleskopin


Astronautët amerikanë përfunduan ecjen e katërt në hapësirë për të riparuar Teleskopin Habëll.

Astronautët Majk Gud dhe Majk Masimo zëvendësuan dje panelin e furnizimit me energji të një instrumenti të fuqishëm të teleskopit, i cili e lejon NASA-n të vëzhgojë vrimat e zeza dhe galaktikat.

Dy astronautët patën vështirësi për çmontimin e një parmaku i cili duhej hequr për të filluar riparimet. Megjithëse ata nuk arritën të heqin njërin nga bullonat e parmakut, ata arritën ta përkulin atë dhe të vazhdojnë punën.

Ecja në hapësirë zgjati më tepër se 8 orë. Kjo ishte ecja e gjashtë më e gjatë në historinë e programit amerikan të hapësirës.

Problemet me bullonin dhe me një instrument, bateria e të cilit ishte dobësuar, bënë që astronautët të mos e përfundonin njërën nga detyrat e planifikuara për ecjen e djeshme – zëvendësimin e një pjese të materialit izolues të teleskopit që ishte vjetëruar. Kontrollorët në Tokë po shikojnë mundësinë që ky problem të zgjidhet me një dalje tjetër në hapësirë sot.

XS
SM
MD
LG