Lidhje

Filmi "Up in the air" trajton izolimin social në kohët moderne


Rian Bingham jeton duke fluturuar anembanë vendit, për të pushuar njerëz nga puna. Mjaft njerëz mund t’a neverisin një karrierë të tillë. Por Rian, interpretuar vërtetësisht nga aktori i hijshëm i Hollivudit, Xhorxh Kluni, është i dhënë kokë e këmbë mbas kësaj pune.

“Up in the Air” “Në ajër”, është filmi më i fundit i Jason Reitman. Ky është një film për marrëdhëniet, izolimin njerëzor në kohët moderne dhe humbjene vendve të punës. Ajo që e bën më pikant filmin, janë intervista të vërteta me njerëz që kanë humbur vendet e punës. Filmi u kandidua për çmimin Globi i Artë, dhe gjithashtu pritet të jetë kandidaturë dhe për çmimet Oskar.

<!-- IMAGE -->

Rian është mbi botë, le të themi. Ai shpenzon më shumëkohë në aeroplane, dhe hotelet e aeroporteve sesa në shtëpinë e tij në Omaha të Nebraskës. Ai është udhëtari i përsosur: i organizuar, i rregullt në paketime, efiçent. Linjat ajrore e trajtojnë atë si mbret, dhe kanë arsye për këtë. Ryan ka mbledhur rreth 10 milion milje si një udhëtar i rregullt.

Jeta e Rijanit ecën pa u prekur nga askush. Ai e kalon shumicën e kohës në ajër, dhe atij i pëlqen kjo mënyrë. Pa “ bagazhe shtesë”.

Të qenurit i pavarur e ndihmon Rian në punën e tij. Ai pushon njerëz nga puna për të jetur. Ai e sheh vehten e tij më shumë si një këshilltar për ndryshimin e karrierës së të tjerëve se sa si një vrasës i punës së tyre. Ai është krenar për mënyrën e lehtë që i komunikon pushimin nga puna dikujt.

Por e ardhmja e tij ndryshon kur ai njihet me Alex, versionin femër të tij.

Romanca e re i prish ekuilibrin Rianit. Dhe mbas kësaj ai ulet me këmbë në tokë. Kompania e tij vendos që të pushojë njerëzit përmes Internetit, nga ndërtesa e saj, në vend që të dërgojë një zyrtar të sajin, si ai, për të njoftuar pushimin nga puna personalisht.

Realizuesi i filmave Reitman thotë se për herë të parë, Rian varet nga njerëzit. Ai thotë:

“Nuk mund ta interpretonte askush më mirë se Xhorxh Kluni. E shkrova skenarin me të në mendje. E shkrova për zërin e tij, për mënyrën e tij të të shprehurit”.

Xhason Reitman, i njohur për çmimin me filmin “Juno”, sjell një tjetër komedi, me bazë dramën . Ky film ka të bëjë me teknologjinë moderne, marrëdhiniet, punën, frikën nga angazhimet, dhe së fundi, nevojën për të komunikuar me të tjerët.

<!-- IMAGE -->

Vera Fermiga interpreton Alex, dhe thotë:

“ Ajo mishëron të gjitha arsyet se pse është e vështirë të jesh grua në ditët tona. Zgjedhjet e vështira dhe kundrathënëse mes karierës, familjes, të kesh një romancë dhe gjithashtu të jesh e respektuar”.

Karakteret e Reitmanit janë të mprehtë, me të metat e tyre, të vërtetë, që të lënë pa fjalë. Dialogët janë inteligjentë. Grupi i aktorëve është i përzgjedhur.

Kohët e vështira ekonomike, dhe shkurtimi i vendeve të punës është një nga temat e filmit.

Filmi “Up in the Air” , i lë shikuesit paksa të paorientuar, të turbulluar, dhe të paqartë për atë çka pritet, apo për atë çka ne presim , dhe se si tek e fundit, do të shkojë rrjedha e jetës. //mm//
XS
SM
MD
LG