Lidhje

Tiranë: Gjykata Kushtetuese përgjigjet - 2002-04-23


Në Shqipëri, Gjykata Kushtetuese iu përgjigj sot sulmeve dhe akuzave të bëra ndaj saj pas vendimit që mori javën e shkuar për interpretimin e rasteve të shkarkimit të gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë, asaj Kushtetuese dhe Prokurorit të Përgjithshëm.

Një interpretim i cili duket se hap rrugën që largimi i ish kryeprokurorit Arben Rakipi të konsiderohet i padrejtë. Sipas anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, kjo fushatë kundër tyre ka për qëllim të imponojë marrjen e vendimeve në kundërshtim me kompetencat kushtetuese dhe sipas interesave politike. Sipas gjykatës, kjo luftë ka për synim minimin e paanësisë dhe paralizimin e punës së saj.

Në deklaratën e gjyqtarëve kujtohet fakti se edhe më parë kjo gjykatë ka shfuqizuar një numër jo të vogël ligjesh të parlamentit dhe dekrete të presidentit si të papajtueshme me Kushtetutën.

Ditët e fundit, gjykata Kushtetuese është vënë në shënjestër të sulmeve të shumta.

Opozita ka deklaruar se do të kërkojë shkarkimin e të gjithë anëtarëve të saj. Ndërsa dje, presidenti i Republikës propozoi rishikimin e kompetencave të kësaj gjykate.

Presidenti Meidani la të kuptohej hapur se një vendim i pritshëm në favor të ish kryeprokurorit nuk do të merrej në konsideratë.

Sipas tij, për emërimin dhe lirimin nga detyra të një propkurori të përgjithshëm, ai është i detyruar të pranojë vetëm ato gjykime dhe vendime që merr parlamenti dhe asnjë institucion tjetër.

XS
SM
MD
LG