Lidhje

Skleroza e Shumëfishtë - 2003-02-11


Qindra mijëra veta në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën vuajnë nga Skleroza e Shumëfishtë, sëmundje shpesh herë e rëndë, e pa mjekueshme, por që mund të trajtohet me sukses për të ngadalësuar përparimin e saj.

Skleroza e Shumëfishtë është një sëmundje sa e vështirë për t’u kuruar aq edhe për t’u diagnostikuar. Një nga shenjat kryesore të saj është humbja e aftësisë

Sipas statistikave, mbi 1 milionë njerëz në botë vuajnë nga skleroza e shumëfishtë. Kjo cilësohet si një sëmundje e trurit dhe e shtyllës kurizore, pjesë të trupit ku kalojnë e ndërthuren më së shumti fijet nervore të organizmit. Shkaku i saj nuk dihet. Multiple skleroza shkatrron veshjen e fijeve nervore. Kjo gjendje bllokon përkohësisht sinjalet që kalojnë nëpërmjet nervave tek muskujt dhe në tru. Skleroza e shumëfishtë afekton veçanërisht aftësinë e të parit, të prekurit dhe përdorimin e gjymtyrësve. Këto probleme mund të shfaqen e pastaj zhduken, ose të përmirësohen e keqësohen dhe mjekët ende nuk janë në gjendje të shpjegojnë përse ndodh kjo.

Ekspertët thonë se gratë preken nga skleroza e shumëfishtë dy herë më shumë sesa burrat dhe mosha mesatare e njerëzve që preken prej saj është nga 20 deri në 40 vjeç.

Për shumë vite, mjekët mendonin se shkaku i sklerozës së shumëfishtë ishte mjedisor. Ata besonin se sëmundja prekte më shpesh njerëzit që jetojnë në Evropën veriore e Amerikën veriore. Por kohët e fundit, kjo mendësi ka ndryshuar. Studimet tregojnë se skleroza e shumëfishtë nuk shkatohet vetëm nga problemi i një gjeni ose vetëm nga mjedisi, por edhe nga një problem brenda sistemit mbrojtës të organizmit dhe nga probleme të disa gjeneve. Gjithashtu prekja nga viruse e baktere shton gjasat për prekjen nga kjo sëmundje.

Mjekët thonë se për diagnostikimin e sklerozës së shumëfishtë nevojiten një numër analizash dhe një studim i hollësishëm i historisë së shëndetit të pacientit. Një nga mënyrat për përcaktimin apo diagnostikimin e sëmundjes është MRI ose Imazhi me Rezonancë Magnetike. Nëpërmjet kësaj metode, mjekët studiojnë imazhet e fijeve nervore të pacientit për të parë nëse ekzistojnë shenja të sëmundjes.

Shkencëtarët thonë se skleroza e shumëfishtë nuk duket se trashëgohet nga prindi tek fëmija, por megjithatë ndonjëherë ajo prek pjestarë të së njëjtës familjes.

Sëmundja jo gjithmonë shkakton paaftësi të rëndë fizike e mendore dhe shumë njerëz me sklerozë të shumëfishtë bëjnë një jetë normale. Për këtë sëmundje nuk ekziston ndonjë kurë, por kohët e fundit kanë dalë mënyra të reja për trajtimin dhe ngadalësimin e përparimit të saj. Disa ilaçe të llojit Beta Interferon përdoren për të luftuar infeksionet virale dhe për të ndihmuar sistemin imunitar të organizmit për të luftuar sëmundjen.

Shkencëtarët në mbarë botën janë duke punuar për zhvillimin e mënyrave të reja të trajtimit të sklerëzës së shumëfishtë. Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara kanë në duar mbi 12 studime të ndryshme me shpresë për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga skleroza e shumëfishtë.

XS
SM
MD
LG