Lidhje

Papa bën thirrje për përfshirje të aspektit fetar në projekt-kushtetutën e re të Bashkimit Evropian - 2003-06-29


Papa Gjon Pali i Dytë i bëri thirrje Bashkimit Evropian të mos e përjashtojë aspektin fetar nga projekt-kushtetuta.

Përmes një dokumenti prej 140 faqesh të Vatikanit me titull ”Kisha në Evropë”, kreu i Kishës Katolike u kërkon udhëheqësve të Bashkimit Evropian të theksojnë në kushtetutën e re rolin e trashëgimisë së krishterë në kontinentin evropian.

Papa thotë se ai respekton plotësisht natyrën laike të institucioneve të Bashkimit Evropian. Megjithatë, ai bën thirrje që kushtetuta e re të njohë të drejtën e kishave e komuniteteve fetare për t’u organizuar, për të shprehur respekt për fetë e ndryshme dhe për të shtrirë në mbarë Bashkimin Evropian statusin ligjor që gëzojnë isntitucionet fetare në vendet-anëtare.

Vatikani e ka kritikuar projekt-kushtetutën e tanishme se nuk i referohet në askund Zotit apo fesë.

Përkrahësit e projekt-kushtetutës thonë se nuk është me vend t’i referohesh Zotit në një dokument laik dhe se një referencë e posaçme për Krishterimin do të fyente miliona myslimanë të Evropës e qytetarë të besimeve të tjera.

Udhëheqësit evropianë e përkrahën këtë muaj projekt-kushtetutën aktuale në një takim të nivelit të lartë të Bashkimit Evropian në Greqi. Një variant përfundimtar i këtij dokumenti historik do të përpunohet në muajin tetor në Romë, kur Italia do të ketë presidencën e radhës. //az//

XS
SM
MD
LG