Lidhje

Vietnami shtyp disidentët - 2003-09-07


Pham Hong Son është një gazetar vietnamez që u dënua në qershor për “spiunazh”, siç e cilësoi qeveria vietnameze, si edhe për akuza të tjera jo të qarta dhe arbitrare. Mes të ashtuquajturave “krime” të tij ishte përkthimi dhe ribotimi i një artikulli të internetit të titulluar “Çfarë është demokracia?”.

Gjykata e lartë e Vietnamit e pakësoi dënimin me 13 vjet të Pham Hong Sonit, por gjithsesi atij i duhet të kalojë pesë vjet në burg dhe tre të tjera në arrest shtëpiak.

Sophie Beach e Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve thotë se vendimi i gjykatës nuk është aspak i përshtatshëm.

“Pham Hong Son nuk duhej të ishte burgosur kurrë dhe duhet të lirohet menjëherë, pa asnjë kusht. Arrestimi i Pham Hong Sonit i dërgon një mesazh të qartë gjithkujt që përdor internetin në Vietnam, se shprehja e lirë e pikëpamjeve të tyre në internet nuk do të tolerohet nga qeveria”.

Pham Hong Son nuk është i vetmi disident i burgosur në Vietnam për shprehjen e ideve të tij në internet. Doktor Nguyen Dan Que u arrestua në mars, katër ditë pasi u akuzua se i kishte dërguar dokumenta ku bëhej thirrje për të drejtat e njeriut dhe reforma politike një të afërmi në Shtetet e Bashkuara nga një internet kafe.

Në shkurt 2002, Le Chi Quang një avokat i ri vietnamez, botoi një artikull në internet ku kritikonte qeverinë kineze. Për një gjë të tillë ai u dënua me katër vjet burg dhe tre vjet arrest shtëpiak..

Zëvendëszëdhënësi i Departamentit të Shtetit Philip Reeker tha se Shtetet e Bashkuara e mirëpresin uljen e dënimit për Pham Hong Sonin, por shtoi se ai në fakt nuk duhet të ishte burgosur fare: “Ne vazhdojmë t’i kërkojmë qeverisë vietnameze që të respektojë standardet ndërkombëtare për të drejtat e njeriut. Ato standarde, Vietnami i pranoi me vullnet të lirë përmes ratifikimit të dokumentave ndërkombëtare, mes së cilave edhe Konventa Ndërkombëtare për të Drejtat Civile dhe Politike”.

Shtetet e Bashkuara, tha zoti Reeker i kërkojnë “qeverisë vietnameze që të lirojë menjëherë Pham Hong Sonin, ashtu si edhe të gjithë qytetarët që janë burgosur padrejtësisht për shkak të shprehjes hapur të mendimit”.

XS
SM
MD
LG