Lidhje

Qendra Karnegi në Shtetet e Bashkuara - 2004-05-12


Shumë arritje shkencore të shekullit të 20-të, duke përfshirë edhe eksplorimin e hapësirës, e kanë origjinin në largpamësinë e një njeriu të vetëm, pronarit të industrisë së çelikut, Andrew Carnegie. Në vitin 1902 ai dhuroi 10 milionë dollarë për hapjen e Institutit Carnegie në Uashigton. Për më shumë se 100 vjet ky institut ka dhënë një kontribut të konsiderueshëm në fushën e shkencës dhe eksplorimit. Në vitet 20-të lartësitë e Gadishullit Yucatan të Meksikës u bënë objekt studimesh të shumë arkeologëve, duke përfshirë edhe Earl Morrisin. Zbulimi i tij më i madh ishte Tempulli majan i luftëtarëve, me skulpturat dhe relievet e tij të veçanta. Kariera e Morisit është portretizuar në personazhin e flmit Indiana Jones. Një tjetër hero real është edhe Charles Lindbergh-u, u bashkua me përpjekjet e Carnegiet për të marrë pamje nga ajri të lartësive Yucatan. Morisi dhe Lindberghu janë vetëm dy nga shumë figurat e paraqitura në ekspozitën e hapur kohët e fundit në Institutin Carnegie në Uashington.

Një nga operacionet më sekrete të Luftës së Dytë Botërore u planifikuanga kjondërtesë, projetimi dhe prodhimi i bombës atomike, që njihet edhe si Projekti Manhattan. Drejtori i Institutit Carnegie në atë kohë, Vannevar Bush, u emërua nga Presidenti Franklin Roosevelt, për të mbikqyrur kërkimet shkencore për luftën.

Instituti Carnegie financoi gjithashtu edhe punën e astronomit Edwin Hubble, i cili zbuloi në vitet 20-të se galaktika jonë është një prej sistemeve të panumërta yjore të universit. Instituti ka mbështetur gjithashtu edhe dy Çmime Nobel, që të dyja në gjenetikë.

Eksperimentet e Alfred Hershey-it në vitet 50-të treguan si materiali gjenetik në DNA i jep karakteristika të veçanta çdo organizmi. Ndërsa në mes të viteve 40-të, puna krijuese e Barbara McClintock-ut në gjenetikën e bimëve çoi në misrin e parë hibrid, që tashmë është bërë i zakonshëm për fermerët.

Instituti Carnegie ka dhënë një ndihmesë të madhe në studime mjaft të rëndësishme që kanë kryer universitetet amerikane në fusha të ndryshme të shkencës.

XS
SM
MD
LG