Lidhje

Shqipëri: Mungesa e transparencës së gjyqësorit shqetëson vëzhguesit


Publikimi i vendimeve gjyqësore pa emrat e palëve në process dhe të dhëna të tjera të rëndësishme po kundërshtohet nga një grup gazetarësh dhe aktivistësh të të drejtave të njeriut në Tiranë, të cilët e quajnë këtë vendim një përpjekje për të minuar transparencën dhe llogaridhënien e njerëzve të sistemit të drejtësisë. Materiali është bashkëpunim i Zërit të Amerikës dhe organizatës BIRN, mbi transparencën e gjyqësorit.

Shqetësime për mungesën e transparencës në gjyqësor
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00

Elton Qyno, gazetar prej 12 vitesh i çështjeve të krimit dhe gjyqësorit në Shqipëri po përballet së fundmi me pengesa të shumta në raportimin e proceseve të rëndësishme gjyqësore apo të vendimeve që marrin gjyqtarët. Shkak është bërë një praktikë e nisur në shkurt nga Gjykata e Tiranës për të anonimizuar emrat e palëve në çdo gjykim si dhe të dhëna të tjera të vlefshme nga vendimet gjyqësore që publikoheshin në faqen zyrtare të kësaj gjykate.

"Marrja e informacionit si dikur tashmë ka humbur, sepse për të marrë një vendim gjyqësor tani të duhet të paktën një javë kohë. Gjykata e Tiranës nuk i zbardh më vendimet gjyqësore ose i zbardh të anonimizuara ose nuk mund të lërë të ndjekësh një çështje sepse duhet të marrësh leje ose kodin. Pra jemi në një gjykatë që duhet të ndjekësh sekretaren e gjykatës nga mbrapa, ndërkohë që në Gjykatën e Strasburgut, që është kupola e gjykatave europiane mund ta gjesh fare kollaj vendimin e gjykatës pa qenë fare në Strasburg, por thjesht nga zyra jote", thotë Elton Qyno i së përditshmes "Shqiptarja.com".

Falë përpjekjeve dhe investimeve disa-vjeçare të organizatave ndërkombëtare për rritjen e transparencës në gjyqësor, faqja online e Gjykatës së Tiranës ishte kthyer në një burim të rëndësishëm informacioni për gazetarët, palët në gjykim dhe praktikuesit e ligjit.

Për të mbrojtur këtë standard, 25 gazetarë shqiptarë janë përfshirë në një betejë me institucionet përgjegjëse, duke kërkuar publikimin e plotë të vendimeve gjyqësore për çështje me interes publik.

Njëri prej gazetarëve, Flamur Vezaj i televizionit ABC News e cilëson anonimizimin e të dhënave një përpjekje për të minuar transparencën dhe llogaridhënien e njerëzve të sistemit të drejtësisë në Shqipëri.

Ai shpjegon se sistemi i ri e pengon të informohet në kohë mbi proceset gjyqësore, vështirëson sigurimin e lejeve për të qenë i pranishëm në sallat e gjyqeve si i heq të drejtën për të pasur akses në vendimet gjyqësore të së shkuarës.

"Ajo që ne kemi qenë të interesuar janë ngjarjet e krimit të organizuar, të korrupsionit, të vrasjeve apo plagosjeve, ku në përgjithësi ka histori të ndryshme, sidomos edhe gjyqtarë të ndryshëm abuzojnë me kualifikimin e veprave penale. Ka gjyqtarë që për një vepër të njëjtë penale mbajnë 5, 6 apo shtatë qëndrime të ndryshme në bazë të interesave të caktuara. Unë mendoj që anonimizimi i të dhënave ka ndihmuar këtë kategori gjyqtarësh që i fshihen opinionit apo i fshihen komisioneve që do të ngrihen në të ardhmen, në rastin e vetingut, për të parë se ky gjyqtar cfarë standardi ka mbajtur në rastin e gjykimeve."

Procesi i fshirjes së emrave të palëve në proceset gjyqësore u nxit nga dy udhëzime të Komisionerit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale, të lëshuara në vitin 2011 dhe 2012. Të lëna prej disa vitesh në harresë, këto udhëzime u riaktivizuan në qershor të vitit 2016 nga ministri i Drejtësisë në atë kohë, Ylli Manjani për t’u zbatuar fillimisht në Gjykatën e Tiranës dhe më pas në të gjitha gjykatat e vendit.

Ndërkohë që pranon mungesën e transparencës në gjykatat shqiptare, ish-ministri Manjani shpjegon se mbrojtja e të dhënave personale është gjithashtu një detyrim kushtetues.

"Ka qenë një sugjerim i komisionerit për mbrojtjen e të dhënave personale që në portalin elektronik të gjykatës ku publikohet vendimi duhet të jenë me iniciale dhe jo me emra të plotë të personave pjesmarrës në gjykim. Ky është thelbi i udhëzimit dhe në respekt të tij, që mbështetej edhe nga një rekomandim i Bashkimit Europian...Vendimi i gjykatës mbetet aty në jetë të jetëve dhe për opininion publik shteti duhet të japë fenomenin dhe jo degjenerimin e personit, siç ndodh për fat të keq me njoftimet për shtyp të Ministrisë së Brendshme që personi është shpallur kapja dhe vepra penale dhe fotografia apo video me pranga ne duar dhe kjo është element i drejtësisë popullore, që populli të ka parë në burg dhe s'ka rëndësi më se çthotë gjykata. Ky është një fenomen që vjen nga shoqëritë totalitare..."

Raporti mes mbrojtjes së privatësisë dhe të drejtës për informim është një temë e nxehtë debati në jurispudencën europiane, por Dorian Matlija, drejtor i Qendrës Respublica pohon se e drejta për informim prevalon në të gjitha rastet.

"Këtë lloj vendimi e gjykoj si një hap mbrapa në mbrojtjen e së drejtës për informim në radhë të parë. Sigurisht që ka gjithmonë një përplasje mes të drejtës për mbrojtjen e të dhënave dhe asaj për informim, por gjithmonë rregulli i përgjithshëm është që e drejta për informim prevalon dhe ajo për mbojtjen e të dhënave personale përbën përjashtimin nga rregulli. Ky vendim në fakt në vazhdëmn e një fushate më të gjerë që po aplikohet dhe në institucione të tjera ku gjithmonë e më shumë po shohim fshehjen e të dhënave dhe gjithmonë e më pak po shohim transparencë nga institucionet publike."

Një tendencë, që sipas Matlisë rrezikon të dëmtojë edhe më tej besimin e opinionit publik në sistemin shqiptar të drejtësisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG