Lidhje

Basha i përgjigjet Ramës: Gati të takohemi


Pas ftesës së kryeministrit për cështjen e reformës territoriale, kreu i opozitës kërkon që kryeministri të shprehet publikisht për “votimin me konsensus të reformës në sallën e parlamentit

Në Shqipëri kreu i opozitës Lulzim Basha i është përgjigjur ftesës së kryeministrit Edi Rama për një takim të mundshëm për cështjen e reformës territoriale. Në letrën e tij zoti Basha shprehet se pavarësisht tensioneve të forta politike dhe “ngushtimit kritik të hapësirave të opozitës në parlament... partia demokratike dhe unë i qëndrojmë e do t’i qëndrojmë deri në fund dialogut si vlerë dhe si mundësi e pazëvendësueshme për ecjen përpara të reformave në vend”.

“Në këtë kontekst – vazhdon letra - ne jemi të gatshëm të takohemi në çdo nivel, për çdo problem në interes të vendit dhe demokracisë, në radhë të parë për pesë prioritetet e marrjes së statusit dhe hapjes së negociatave me BE si interes suprem kombëtar. Por edhe për reformën administrative-territoriale”.

Që prej fundit të janarit të kaluar, parlamenti ka miratuar, vetëm me votat e shumicës ngritjen e një komisioni të posacëm për reformën, ku opozitës i është lënë një numër i barabartë anëtarësh me shumicën, bashkëkryesimi i komisionit dhe e drejta e vetos. Opozita ka refuzuar të bëhet pjesë deri më tani duke e kushtëzuar përfshirjen në këtë reformë me “garancitë e munguara për respektimin e konsensusit”, pasi sipas saj, shumica ka dëshmuar se i shkel marrëveshjet, duke ju referuar këtu, shtyrjes në kohë të efekteve të ligjit për nëpunësin civil, i cili ishte miratuar me pëlqimin e palëve majin e kaluar. Në letrën e tij të së shtunës, kryeministri Rama vinte në dukje se “edhe fakti se e presim tanimë prej kohësh opozitën të vijë në komision, dëshmon qartë vullnetin për ta nisur e bitisur së bashku këtë proces”.

Sipas kryetarit të opozitës Basha “pika kyçe që mbetet për t’u pohuar qartë dhe publikisht është një dhe vetëm një: jeni apo nuk jeni për votimin me konsensus të kësaj reforme në sallën e Kuvendit të Shqipërisë. Konsensusi në komision është i pamjaftueshëm”, përfundon ai letrën drejtuar kryeministrit. Në një intervistë të pak ditë më parë në Top Channel, lidhur me këtë aspekt, zoti Rama deklaroi se “Nëse kërkesa është që produkti konsensual i komisionit të të mos përmbyset nga Kuvendi, absolutisht po. Nëse komisioni nuk ka votim konsensual, atëherë nuk ka kuptim që të kalojë në Parlament”.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG