Lidhje

Akuza ndaj ish-presidentit të Brazilit


Ndaj ish-Presidentit të Brazilit, Luiz Inacio Lula da Silva, janë ngritur akuza për pastrim parash dhe korrupsion. Vetëm një muaj më parë, pasardhësja e tij, ish-Presidentja Rousseff, u shkarkua nga Kongresi brazilian.

Hetuesit federalë i njoftuan akuzat për zotin Lula dje si pjesë e hetimit për korrupsion në kompaninë shtetërore të naftës, “Petrobras”.

Ish-presidenti, bashkëshortja e tij dhe disa persona të tjerë akuzohen se kanë përfituar nga punimet në një resort bregdetar, të realizuara nga një kompani ndërtimi e lidhur me skandalin “Petrobras”.

Avokati i familjes da Silva foli për gazetarët dhe i mohoi akuzat:

“Zoti Lula po akuzohet si kreu i një organizate kriminale, por ata harruan gjënë kryesore – të paraqesin prova.”

Skandali në fjalë solli edhe shkarkim nga detyra të pasardhëses, ish-Presidentes Dilma Rousseff, e zgjedhur po nga vetë zoti Lula. Kongresi i Brazilit ngriti akuza ndaj presidentes së parë grua të vendit, për shkelje të rregullave të buxhetit, ndërsa është rritur pakënaqësia ndaj saj për menaxhimin e reçesionit më të rëndë të vendit, që nga vitet ’30-të.

Akuzat për zotin Lula do të paraqiten tani tek gjykatësi federal që është caktuar për çështjen “Petrobras”. Ai do të vendosë nëse zoti Lula do t’i nënshtrohet proçesit gjyqësor.

XS
SM
MD
LG