Lidhje

Marrëveshja për Brexit-in, Spanja i vë kusht Gjibraltarit


Negociatorët e Bashkimit Evropian u takuan premten për finalizuar projekt traktatin e tërheqjes Britanisë nga blloku, përpara takimit dielës për miratuar marrëveshjen e Brexit-it, por Spanja kërkoi garanci për ardhmen e Gjibraltarit.

Spanja rkon ndryshim marrëveshjes mbi marrëdhënien e re mes BE- dhe Britanisë si dhe një deklaratë shoqëruese ku thuhet se e ardhmja e Gjibraltarit do vendoset falë bisedimeve drejtpërdrejta ndërmjet Madridit dhe Londrës. Spanja ka ende pretendime mbi këtë territor i është dorëzuar Britani 1713.

një postim Twitter Kryeministri spanjoll Pedro Sanchez shkruante se Britania dhe Spanja "mbeten larg" rreth kësaj çështjeje dhe "nëse nuk ka ndryshime, Spanja do vendosë veton ndaj Brexit-it".

Udhëheqësi britanik i Gjibraltarit Fabian Picardo kritikoi kërkesën e Spanjës për një garanci me shkrim. Ai tha se "Gjibraltari ka treguar se dëshiron vërtetë një angazhim drejtpërdrejtë me Spanjën për këtë çështje."

Zoti Picardo tha për BBC- se "Spanja është porta hyrëse fizike dhe gjeografike për Gjibraltarin Evropë", duke shtuar se "nuk është absolutisht e nevojshme vendosja e vetos si qëllim për ta ulur tryezën e bisedimeve.

Spanja nuk ka fuqi vendosë veton mbi marrëveshjen e Brexit-it, e cila nuk është e nevojshme miratohet mënyrë unanime, por mund bëhej pengesë për ndonjë marrëveshje tregtisë lirë mes Britanisë dhe Bashkimit Evropian, gjë do kërkonte miratimin e gjitha 27 vendeve anëtare BE-.

Paketa për Brexit-in po përballet gjithashtu me një kundërshti fortë parlamentin britanik, i cili duhet votojë favor saj mënyrë marrëveshja hyjë fuqi. Nëse kjo nuk ndodh Britania do largohej nga blloku 29 marsin e 2019-s, pa një marrëveshje për zbutur shqetësimet ekonomike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG