Lidhje

17 vjetori i vrasjes së vëllezërve Bytyqi


Disa dhjetëra ekspertë të njohur e quajtën të papranueshëm faktin që Serbia ende nuk ka zbardhur vrasjen e vëllezërve Ylli, Agron dhe Mehmet Bytyqi, shtetas amerikanë me orgjinë shqiptare të vrarë në vitin 1999 nga policia serbe.

Ky muaj shënon 17 vjetorin e vrasjes së tre vëllezërve.

Ekspertët, të cilët kanë punuar apo punojnë në nivelet më të larta të qeverisë, shoqërisë civile dhe fushave të tjera, nënshkruan një letër të hapur ku u kërkojnë udhëheqësve të Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara që të angazhojnë qeverinë e Serbisë për zbardhjen e krimeve të luftës, duke përfshirë rastin e vëllezërve Bytyqi. Nënshkruesit theksojnë “shqetësimin e thellë lidhur me ritmin e ngadaltë të Serbisë në ndjekjet penale për krimet e luftës.”

Udhëheqësit më të lartë të Serbisë kanë premtuar prej shumë vitesh zbardhjen e vrasjes së vëllezërve Bytyqi, siç ishte deklarata e qershorit të vitit të kaluar, kur kryeministri Aleksandër Vuçiç deklaroi publikisht se rasti Bytyqi do të zbardhej shumë shpejt.

Por që nga vitit 2003, prokurori për krimet e luftës në Serbi nuk ka ngritur akuza ndaj asnjë zyrtari të lartë të ushtrisë apo policisë serbe si dhe ndaj asnjë zyrtari të qeverisë.

Shiko komentet (4)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG