Lidhje

Sfida e marrëdhënieve tregëtare SHBA-Kinë


Pavarësisht nga kritikat e forta dhe përditshme kundër veprimtarisë tregtare Shteteve Bashkuara, udhëheqësit kinezë duket fakt se kanë nxjerrë mësime dhe po ndërmarrin masa reformuese cilave u ishin shmangur prej vitesh.

Muajt e fundit, Kina ka nxjerrë ligje reja për mbrojtjen e investimeve huaja dhe pronës intelektuale dhe ka vendosur dënime për kompanitë vendase kanë detyruar partnerët e tyre huaj dorëzojnë informacion mbi teknologjinë. Qeveria është përpjekur zbusë ndjesitë e brendëshme duke e bërë lehtë për kompanitë kineze kenë qasje tek financimet.

Kina planifikon çojë përpara legjislacionin e ri gjatë takimeve saj vjetore në kuadër Asamblesë Popullore, nis punimet javën e ardhshme. Ky hap i institucionit legjislativ ka për qëllim t’u japë një zgjidhje shpejtë mosmarrëveshjeve tregtare me Uashingtonin.

Analistët thonë se Xi Jiping po përdor presionin amerikan si një justifikim për nxitur agjendën e tij të reformave dhe çajë rezistencën me cilën po përballet nga një pjesë e Partisë Komuniste dhe ndërmarrjeve shtetërore.

"Por pa nxitjen e Donald Trump-it dhe administratës amerikane, reformat nuk do ndodhnin kaq shpejt sa dy muajt e fundit," thotë Sourabh Gupta, i institutit për studime kinezo-amerikane me bazë Uashington.

Kjo është ironike pasi zyrtarët kinezë dhe mediat zyrtare kanë zhvilluar një fushatë fortë kundër veprimeve tregtare administratës Trump, duke i quajtur ato si sinjal i "mënyrave diktatoriale" drejtimit nga ana e Presidentit amerikan dhe "arrogancës amerikane".

Presioni amerikan krijoi frikë për humbjen e investimeve huaja qarqet zyrtare Pekinit. Qeveria bëri një lëvizje vendosur nëntorin e kaluar, duke imponuar 38 ndëshkime ndryshme ndaj kompanive kineze i detyronin partnerët e tyre huaj për dorëzuar informacion mbi teknologjinë. Autoritetet kineze gjithashtu kanë premtuar miratojnë një ligj plotë për siguruar mbrojtjen e pronësisë intelektuale për investitorët e huaj.

Përveç kësaj, Kina po harton një ligj ri për investimet e huaja synon "krijojë dhe përmirësojë mekanizmin lehtëson investimet e huaja" dhe krijojë një ambient biznesi " hapur, drejtë dhe transparent" për kompanitë e huaja, njoftoi ministria e Tregtisë.

Një studim i kohëve fundit nga Dhoma Amerikane e Tregtisë zbuloi se shumica e anëtarëve saj ishin favor mbajtjes tarifave fuqi, derisa dyja palët arrijnë një marrëveshje. Gjatë një njoftimi për shtyp martën kjo dhomë bëri ditur se rreth 10 për qind e biznesit ishin favor rritjes tarifave nga 10 25 r qind, pas 1 marsit. 43 për qind mbështesin idenë e mbajtjes fuqi tarifave masën 10 për qind për 60 ditë, derisa Pekini dhe Uashingtoni arrijnë një marrëveshje.

Sondazhi u krye përpara se Presidenti Donald Trump njoftonte vendimin se po e shtynte afatin e 1 marsit, parashikonte një rritje re tarifash ndaj importeve kineze.

Kinë, shumë analistë i shohin kërkesat amerikane për ristrukturimin e tregtisë dhe politikave industriale si një mundësi madhe për nxitur tranzicionin e vendit nga një vend mbështetjen madhe e ka tek eksportet, një ekonomi ku dominon shërbimi.

"Nëse Kina nuk ndërmerr reforma strukturore, do jetë e vështirë arrihet ajo quhet ëndra kineze dhe me siguri do bjerë kurthin e ardhurave mesatare", thotë Hu Xingdou, profesor i ekonomisë Institutin e Teknologjisë Pekin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG