Lidhje

Ndërthurja e teknologjisë me rrobat


Rrobat inteligjente, ishin një prej artikujve të ekspsozuar në Panairin Ndërkombëtar të Elektronikës në Las Vegas. Madje, edhe këngëtari i njohur Will.i.am mendon se veshjet që përmbajnë teknologji të lartë do të bëhen pjesë e jetës tonë.

Nuk po paraqitet si “orë inteligjente” por si një artikull mode i ndërthurur me teknologjinë më të fundit. Në panairin ndërkombëtar në Las Vegas, artisiti Will.i.am ka sjellë “Puls”-in e tij. Artisiti dhe sipërmarrësi i njohur thotë se paisja e tij e re ka të gjitha aftësitë e një telefoni inteligjent, por që mbahet si një orë e zakonshme, në kyçin e dorës:

“Plus është një paisje e vetme që ka GPS, 3G, WiFi, Bluetooth dhe vjen me kartën SIM. Është një artikull mode me teknologji të lartë.”

Ndryshe nga disa paisje të tjera që mbahen np trup së bashku me veshjet, Plus-i i këngëtarit të njohur, nuk ka nevojë të lidhet me një telefon që të funksionojë. Përdoruesit mund të bëjnë telefonata, dërgojnë mesazhe, dëgjojnë muzikë dhe të tjera:

“Puls ka një kapacitet prej 16 gigabyte, mund të dëgjosh muzikë përmes Bluetooth-it; ka një autoparlant; mund të përdoret si telefon, mund ta përdorësh për rrjetet sociale Twitter, Instagram apo Facebook.”

Paisja ka sistemin e vet operues, AnnedA, i ndërtuar mbi themelet e Andoidit. Artisit Will.i.am po mundohet të reklamojë se sa e modës është kjo paisje që vishet:

“Ajo ështyë si kapset e këmishave apo byzylikët e prodhuara nga kompani si Chanel apo Guci. Po ndërthurim botën e modës me teknologjinë.”

Teknologjia që vishet, është një pjesë e rendësishme në panairin e sivjetshëm. Ajo është një prej prirjeve më të mëdha në këtë panair dhe po e bën modën edhe më të zgjuar. Analisti Steve Brumer shpjegon prirjen:

“Ndërthurja e teknologjisë me sendet që veshim ul koston ndaj do të ketë prodhime më të shumta.”

Sipas një studimi nga firma IDC, mbi 19 milionë paisje që vishen ose tre herë më shumë se në vitin 2013 janë hedhur në treg gjatë vitit të kaluar. April Schweiss përfaqësuese e firmës Zappos.com, që tregton në internet këpucë dhe rroba thotë:

“Ka gjëra mjaft interesante, kryesisht fustanet e darkës.”

Në panair ka edhe kamera që mund të vishen. Një kompani me qendër në Seattle ka parë një mundësi të madhe për të krijuar kamera trupore për policinë. VieVu2 është një videokamera tejet e vogël që mund të vishet. Filmon në HD për 90 minuta në një memorje prej 16 gigësh dhe është e papërshkrueshme nga uji me një mikrofon dinamik për kapje zëri në distancë të largët. Steve Lovell është president i VieVu:

“Vitin e kaluar kemi ruajtur dhe rregjistruar rreth 10 milionë orë filmime nga kamerat që veshin policët. Kamerat janë katrore dhe portative që lejon jo vetëm policët, por këdo që t’i veshë ato dhe t’i përdorë, për synime të ndryshme, që nga sporti e deri tek aktivitetet e sigurisë.”

Një tjetër gjë që të bie në sy në panair janë edhe çorapet Sensoria. Çdo çorape ka tre sensorë në pjesën e poshtme që masin presionin që ushtron këmba. Fibrat dërgojnë informatat tek një paisje që vihet tek kyçi i këmbës. Nga këtu, të dhënat përcillen tek një aplikacion në telefonat celularë që u mundëson përdoruesve të hartojnë synimet e tyre sportive dhe ndjekin përparimet si për rrahjet e zemrës apo trajnime të ndryshme. Davide Vigano është shef i kompanisë Sensoria:

“Në çorape janë vënë sensorë që llogarisin presionin dhe i tregojnë vrapuesit shpejtësinë dhe distancën por edhe se sa mirë po ushtrohet.”

Paisjet në grup nga Sensoria, ku përfshhen çorapet, aparati që vihet në këmbë, aplikacioni dhe karikuesi tashmë janë në listen e paisjeve që mund të porositen në internet gjatë këtij dimri. Në panairin e Las Vegasit morën pjesë mbi 3 mijë e 500 ekspozues përfshi gjigandët teknologjikë si Sony, Samsung dhe LG.

XS
SM
MD
LG