Lidhje

Britania drejt referendumit për qëndrimin në BE


Kryeministri britanik David Cameron kryesoi sot një mbledhje të kabinetit qeveritar, pas arritjes së një marrëveshjeje me homologët e 27-të vendeve për të mbajtur Britaninë brenda Bashkimit Evropian, me një status të veçantë. Takimi i kabinetit qeveritar është vetëm hapi i parë drejt një fushate të vështirë deri në një referendum në muajin qershor, për të bindur votuesit britanikë se vendi duhet të vazhdojë të jetë pjesë e bllokut prej 28 vendesh anëtare.

Përpara se të largohej nga Brukseli, zoti Cameron foli për gazetarët.

“Mendoj se jemi më të sigurtë dhe më të fortë brenda një BE-je të reformuar. Prandaj do të bëj fushatë me gjithë zemër për të bindur popullin britanik të qëndrojë në Bashkimin Evropian, në formën që kemi siguruar sot.”

Sipas marrëveshjes së arritur në samitin e BE-së në Bruksel, Britania ka përfituar të drejtën të kufizojë pagesat e sistemit të kujdesit social për punëtorët që vijnë nga vende të tjera të BE-së, si dhe i garantohet se nuk do të penalizohet për ruajtjen e monedhës paund dhe mospërdorimin e Euros.

Britanikët që kundërshtojnë marrëveshjen kanë argumentat e tyre.

“Marrëveshja nuk ka asnjë peshë. Nuk është marrëveshje e vërtetë dhe nuk do të ndryshojë asgjë. Tashmë do të zhvillojmë një fushatë të fuqishme dhe do të jetë në duart e popullsisë që t’i luftojë burokratët, korporatat dhe bankierët, për të rifituar të drejtën tonë për demokraci”, thotë një protestuese.

“Shpresoj ta përçojmë mjaftueshëm mesazhin tonë dhe që shumica e publikut do të vendosë të largohemi nga BE-ja dhe të mos gënjehen nga negociatat e pakuptimta të zotit Cameron”, thotë një tjetër protestues.

Kjo pyetje do të shtrohet në një referendum në muajin qershor dhe deri më tani votuesit duket se janë të ndarë përgjysëm.

XS
SM
MD
LG