Lidhje

Teleskopi më i Fuqishëm në Botë


A ka jetë përveçse në Tokë? Shkencëtarët janë duke bërë çdo përpjekje për të gjetur një përgjigje për këtë pyetje - duke përdorur një nga radioteleskopët më të avancuara në botë, në Green Bank, SHBA.

Në zonën malore të shtetit West Virginia, në Green Bank, ndodhet radio-teleskopi Robert C. Byrd, më i fuqishmi i këtij lloji në botë.


Manaxheri Michael Holstine thotë se teleskopi zë një sipërfaqe reflektuese shumë të madhe, afër 1 hektar, thuajse sa një stadium futbolli. Teleskopi është jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe mund të kapë sinjale nga më të lehtat, siç është goditja që i shkaktohet tokës nga rënia e një floku dëbore.

Teleskopi Green Bank ose GBT hyri në internet në vitin 2000 dhe është një nga dy teleskopët kryesorë të një nisme dhjetë-vjeçare prej 100 milionë dollarësh e ndërmarrë nga manjati rus Yuri Milner dhe shkencëtar britanik Stephen Hawking për të kërkuar për jetë inteligjente në Gjithësi.

Drejtoresha e qendrës Karen O’Neil thotë se kjo është përpjekja e parë e bashkërenduar për kërkimin e sinjaleve jashtëtokësorë.


Përderisa radio-teleskopët janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj valëve të radios, Komisioni Federal i Komunikimit ka krijuar një zonë prej 34 mijë kilometrash katrorë në Green Bank, ku ndalohet rreptësisht përdorimi i telefonëve celularë dhe pajisjeve të tjera radiofonike.


Por banorët, megjithatë, i përdorin.

Donnie Ervin që jeton në Green Bank thotë se kufizimi kryesor është për telefonat celularë, “por kur dalim nga zona, ne mund të përdorim çdo gjë”, thotë ai.

“Ne nuk kemi ndonjë sistem telefoni celular, dhe as radio me valë të shkurtra”, thotë Harold Crist, një tjetër banor në Green Bank. “Kjo është sakrificë e vogël, por kur nuk e ke pasur ndonjëherë, nuk ke çfarë humbet”, thotë ai.


Megjithëatë, kufizimet shkaktojnë bezdi për policinë.

Oficeri Samuel Hummel thotë se kur shërben rreth observatorit është pak i tensionuar pasi nuk e di nëse do të jetë në gjendje të komunikojë me qendrën ose kolegët.


Vizitorët pyesin nëse radioteleskopi ka marrë ndonjë sinjal nga hapësira.
Drejtoresha Karen O’Neal shton se marrja ose jo e ndonjë sinjali nuk do të thotë nëse ka ose jo jetë inteligjente në Univers, por tregon se sa në gjendje është teknologjia që ne punojmë.

Pra, a ka jetë inteligjente në hapësirë? Teleskopi në Green Bank mund të ndihmojë në përgjigjen e kësaj pyetjeje. Le të presim dhe të shohim.

XS
SM
MD
LG