Lidhje

Hungari: Protestë kundër mbylljes së universitetit së Sorosit


Mijëra hungarezë dolën dje në rrugët e kryeqytetit Budapest për të protestuar kundër legjislacionit për mbylljen e një universiteti të themeluar nga miliarderi amerikan George Soros.

Në Hungari dhe jashtë saj është kundërshtuar me forcë një projekt-ligji të propozuar nga qeveria e kryeministrit Viktor Orban që parashikon forcimin e rregullave për universitetet e huaja.

Rregullat e reja të propozuara ndikojnë universitetet nga vendet jo anëtare të Europiane Bashkimit dhe do të ndalojnë dhënien e diplomave hungareze, pa një marrëveshje mes Hungarësë dhe qeverive të këtyre vendeve.

Universiteti i Evropës Qendrore i themeluar nga George Soros në vitin 1991, thotë se projekt-ligji ka për qëllim për ta nxjerrë atë jashtë vendit. Kjo është një akuzë që qeveria e ka mohuar. Institucione të tilla gjithashtu do të jenë të nevojshme që të kenë operacione në vendin e tyre.

Intelektualë hungarezë, organizata mësimore, si dhe më shumë se 500 akademikë ndërkombëtarë, përfshirë 17 laureatë Nobel, kanë dalë në mbështetje të Universitetit të Evropës Qendrore, duke thënë se kjo shkollë është një nga qendrat kryesore të mendimit në vend.

E ardhmja e Universitetit të Evropës Qendrore, i cili nuk ka kampus në SH.B.A., tani varet nga bisedimet mes qeverive së Hungarisë dhe të Shteteve të Bashkuara, tha të premten kryeministri Orban. Kjo shkollë ka më shumë se 1.400 studentë nga 108 vende të botës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG