Lidhje

Qershori, Muaji i Trashëgimisë së Imigrantëve në SHBA


Qershori është Muaji i Trashëgimisë së Imigrantëve në Shtetet e Bashkuara, që nderon arritjet dhe rolin e imigrantëve në historinë dhe kulturën amerikane.

Sipas Anketës së Zyrës së Statistikave për Komunitetet Amerikane, në vitin 2013 popullata imigrante e vendit ishte mbi 41 milionë, ose 13 për qind e popullsisë totale prej 316 milionësh.

Emigrantët meksikanë janë grupi më i madh, 28 për qind e numrit të përgjithshëm prej 41 milionësh të emigrantëve.

Emigracioni meksikan në Shtetet e Bashkuara ka kaluar përmes disa fazave duke filluar që para Luftës së Dytë Botërore, duke vazhduar me programe për punë sezonale bujqësie.

Megjithëse numri i imigrantëve meksikanë mbetet më i larti në vend, në vitet e fundit ka filluar të bjerë si rezultat i recesionit, përmirësimit të shanseve arsimore dhe ekonomike në Meksikë dhe masave më të rrepta në kufi.

Ndërkohë, grupet e emigrantëve nga India dhe Kina, përfshirë Hong Kongun por jo Taivanin, përbëjnë secili nga 5 për qind të popullsisë së përgjithshme të imigrantëve. Shumica e tyre vijnë në Shtetet e Bashkuara për të punuar, studiuar apo për t’u bashkuar me anëtarët e familjes.

Filipinet kanë numrin e katërt më të lartë të imigrantëve që jetojnë në Shtetet e Bashkuara me 4 për qind, ndërsa banorët nga Vietnami, El Salvadori, Kuba dhe Korea përbëjnë nga 3 për qind të shifrës së përgjithshme.

Deri në mes të viteve 1960, kufizimet e imigracionit në Shtetet e Bashkuara favorizonin ardhjen e evropianëve. Megjithatë me miratimin e Ligjit për Imigracionin dhe Shtetësinë, që parashikonte pranimin e të ardhurve në bazë të aftësive dhe jo të vendit të origjinës, e ndryshoi këtë raport duke anuar nga imigrantët nga Amerika Latine dhe Azia.

Në vitin 1960, evropianët përbënin afro 75 për qind të popullatës imigrante por në vitin 2013, ai numër ra kishte rënë në 11.6 për qind. Gjatë së njëjtës periudhë, numri i imigrantëve nga Amerika Jugore dhe Qendrore u rrit nga 19 në 54 për qind.

Qershori është Muaji i Trashëgimisë së Imigrantëve në Shtetet e Bashkuara, që nderon arritjet dhe rolin e imigrantëve në historinë dhe kulturën amerikane.

Sipas Anketës së Zyrës së Statistikave për Komunitetet Amerikane, në vitin 2013 popullata emigrante e vendit ishte mbi 41 milionë, ose 13 për qind e popullsisë totale prej 316 milionësh.

Emigrantët meksikanë janë grupi më i madh. 28 për qind e numrit të përgjithshëm prej 41 milionësh të emigrantëve.

Emigracioni meksikan në Shtetet e Bashkuara ka kaluar përmes disa fazave duke filluar që para Luftës së Dytë Botërore, duke vazhduar me programe për punë sezonale bujqësie.

Megjithëse numri i imigrantëve meksikanë mbetet më i larti në vend, në vitet e fundit ka filluar të bjerë si rezultat i recesionit, përmirësimit të shanseve arsimore dhe ekonomike në Meksikë dhe masave më të rrepta në kufi.

Ndërkohë, grupet e emigrantëve nga India dhe Kina, përfshirë Hong Kongun por jo Taivanin, përbëjnë secili nga 5 për qind të popullsisë së përgjithshme të imigrantëve. Shumica e tyre vijnë në Shtetet e Bashkuara për të punuar, studiuar apo për t’u bashkuar me anëtarët e familjes.

Filipinet kanë numrin e katërt më të lartë të imigrantëve që jetojnë në Shtetet e Bashkuara me 4 për qind, ndërsa banorët nga Vietnami, El Salvadori, Kuba dhe Korea përbëjnë nga 3 për qind të shifrës së përgjithshme.

Deri në mes të viteve 1960, kufizimet e imigracionit në Shtetet e Bashkuara favorizonin ardhjen e evropianëve. Megjithatë me miratimin e Ligjit për Imigracionin dhe Shtetësinë, që parashikonte pranimin e të ardhurve në bazë të aftësive dhe jo të vendit të origjinës, e ndryshoi këtë raport duke anuar nga imigrantët nga Amerika Latine dhe Azia.

Në vitin 1960, evropianët përbënin afro 75 për qind të popullatës imigrante por në vitin 2013, ai numër ra kishte rënë në 11.6 për qind. Gjatë së njëjtës periudhë, numri i imigrantëve nga Amerika Jugore dhe Qendrore u rrit nga 19 në 54 për qind.

XS
SM
MD
LG