Lidhje

Kartat e kreditit për studentët e huaj


Me më shumë se një milion studentë të huaj që ndjekin studimet në universitetet amerikane, një nga sfidat me të cilat përballen ata është marrja e miratimit për një kartë krediti. Bankat zakonisht i miratojnë kërkesat për karta krediti bazuar në historinë e kredisë së një personi – diçka që mund të jetë e vështirë për një student të huaj. Por tani ka huadhënës që vlerësojnë studentët e huaj duke përdorur matës të tjerë për të pëcaktuar aftësinë paguese të tyre.

Pasi u largua nga Pekini për të studiuar në Shtetet e Bashkuara, Jack Guo mësoi sit ë përshtat në një mjedis anglisht-folës, sit ë orientohet në qytet, dhe një mënyrë të re për të menaxhuar paratë. Kjo do të thotë sigurimi i një karte krediti.

“Shumë nga miqtë e mi kanë karta tashmë pasi janë shumë të nevojshme në jetën e përditshme në Los Anxheles. Gjithashtu në se kërkon të qëndrosh këtu më pas për një punë, një praktikë, për karrierë, sigurisht do të shqyrtosh mundësinë e blerjes së një shtëpie për të jetuar këtu dhe historia e kredisë është e rëndësishme për të siguruar një hua."

Ndryshe nga shumë shoqëri që përdorin pare-kesh, në Shtetet e Bashkuara përdoren gjerësisht kartat e kreditit, veçanërisht me përhapjen e blerjeve online kur përdoruesit me një kartë krediti dhe një telefon mund të blejnë gjithshka.

Po marrja e një karte kredie si student i huaj nuk është e lehtë. Huadhënësit tradicionalë amerikanë kërkojnë numrin e sigurimit social për aplikantët dhe shohin historinë e tyre të kreditit… elementë që shumë nga studentët ndërkombëtarë nuk i kanë.

“Sistemi tradicional u hartua në shekullin e 20 para internetit, para telefonave inteligjentë, para medias sociale, kështu që është i vjetëruar. Ne po hartojmë një sistem të ri.”

Kalpesh Kapadia, ish student nga India, është bashkë-themelues i SelfScore, një kompani që jep karta krediti për studentët e huaj.

“Atyre u është dashur të provojnë se arrijnë ta përballojnë koston e studimeve, por kur vijnë këtu, sistemi tradicional i kredisë i trajton sikur të mos kenë ekzistuar kurrë”.

Me seli në Silicon Valley, SelfScore sheh të dhëna të tjera për të përcaktuar besueshmërinë e një personi për të paguar kredinë.

“Të gjithë kanë telefona inteligjentë. Të gjithë janë të pranishëm në median sociale. Ne i shohim këta njerëz përmes shumë filtrave të shoqërisë.”

SelfScore sheh dokumentat e paraqitura nga aplikanti, përfshi pranimin në shkollë, pasaportën, vizën dhe mundësinë për të paguar. Zoti Kapadia thotë se më pak se 1 për qind e 10,000 përdoruesve të kartës së kredisë SelfScore janë me vonesë në pagesa.


“Kjo është një popullatë shumë e motivuar. Dikush që vjen këtu nga një vend tjetëri largët për të përmirësuar jetën përmes edukimit, do të sillet shumë ndryshe.”

15 deri 20 për qind që nuk paguajnë balancën totale mujore kanë një kamatë të lartë – rreth 19 për qind. Pagesat në kohë mund t’i ndihmojnë ata të marrin hua për blerje më të mëdha në të ardhmen në Shtetet e Bashkuara, si për një makinë apo shtëpi.


“Një nga përfitimet, shpresoj është të ndërtosh një histori kredie, që është e rëndësishme për të marr një hua nga banka.”

Deri tani, studentët nga më shumë se 66 vende që ndjekin studimet në 400 kolegje në Shtetet e Bashkuara kanë një kartë krediti nga SelfScore.

XS
SM
MD
LG