Lidhje

Katër vende evropiane përpiqen të ndalojnë spekulimet në bursa

  • Zëri Amerikës

Katër vende evropiane përpiqen të ndalojnë spekulimet në bursa

Franca, Italia, Spanja dhe Belgjika ndaluan të ashtuquajturën shitje të shkurtër të aksioneve për të qetësuar paqendrueshmërinë e tregjeve të provokuar nga thashethemet në lidhje me borxhet e mëdha të Evropës. Enti mbikëqyrës i tregjeve të Bashkimit Evropian, Esma, e bëri njoftimin pas dy ditë luhatjesh të mëdha në aksionet e bankave franceze.

Ndalimi nga ESMA i shitjeve të shkurtra, një formë spekulimi në tregun e aksioneve, duket se pati një farë ndikimi pozitiv mbi bursat e sotme evropiane, por ekonomistët theksuan se përmirësimi ishte shumë i brishtë.

Ndalimi i shitjeve të shkurtra u njoftua mbrëmë vonë. Zyrtarët paralajmëruan gjithashtu kundër përhapjes së thashethemeve me qëllim përfitimi.

Me shitjen e shkurtër, tregtari i bursës përpiqet të nxjerrë fitim duke shpresuar në rënien e vlerës së çmimit. Kjo praktikë është fajësuar se ndikon në paqëndrueshmërinë e tregut.

Rregullatori i tregut francez, AMF, njoftoi se do të ndalojë për 15 ditë praktikën e ashtuquajtur shitje e shkurtër për 11 aksione, duke përfshirë ato të bankave Societe Generale, BNP Paribas dhe Credit Agricole.

Por disa ekspertë thanë se masa të tilla në fakt ndikojnë në krijimin e një ndjenje pasigurie. Dominique Dequidt, menaxher fondi i firmës KBL Richelieu tha se tregtarët e bursës do të gjejnë mënyra për ta anashkaluar ndalimin.

"Vendimi është më shumë psikologjik, si duket për të forcuar pozitën e rregullatorëve ndaj spekulatorët. Por në dy vitet e fundit spekulatorët kanë gjetur mënyra për t’iu shmangur këtij ndalimi".

Lajmi se rritja ekonomike në Francë u ndal në tremujorin e dytë mund të ngrejë shqetësime se ekonomia evropiane po ndikohet nga kriza e borxhit që ka goditur një numër vendesh dhe ka krijuar përshtjellim në tregjet.

Ministri francez i financave, Fransua Baruan bëri sot një përpjekje tjetër për ta paraqitur në dritë pozitive gjendjen:

"Unë kam besim, sepse ne kemi një bazë të fortë në ekonominë tonë. Sepse ekonomia jonë është e larmishme, ne kemi një sistem bankar nga më rezistentët në botë," tha zoti Baruan në një intervistë.

Ai tha se qeveria nuk ka hequr dorë nga objektivi i saj për uljen e deficitit pavarësisht rritjes së ulët.

Banka qendrore franceze tha këtë javë se ekonomia pritet të rritet vetëm 0.2 për qind në tremujorin e tretë.

XS
SM
MD
LG