Lidhje

Presidenti Macron propozon reforma të thella


Presidenti i Francës, Emmanuel Macron thotë se Bashkimi Evropian është i çorientuar nga burokracia e tepërt dhe ka nevojë për një brez të ri udhëheqësish për ta kthyer në rrugën e duhur. Në një fjalim të rëndësishëm në Versajë dje, zoti Macron bëri thirrje për një reformim radikal të qeverisjes së vendit, ku parashtroi idenë e shkurtimeve të thella në strukturat e qeverisjes. Reagimet pas fjalimit kanë qenë të përziera:

Emmanuel Macron foli para një sesioni të përbashkët të parlamentit në pallatin mbretëror të Luigjit të XIV në Francë. Sesionet e përbashkëta të parlamentit janë një fenomen i rrallë në Francë dhe kundërshtarët e zotit Macron e komentuan sesionin e djeshëm si një përpjekje e presidentit për të konsoliduar pushtetin. Ligjvënësit e ekstremit të majtë të partisë “Franca e Papërkulur” e bojkotuan sesionin.

“Ata na ftuan në Versajë për këtë eveniment të kushtueshëm, një nga këto kongreset madhështore, pompoze e pa vlerë. U thashë se nuk do të shkoja,” thotë një anëtar i Partisë Franca e Papërkulur.

Presidenti francez tha se synon reforma për të rikthyer dinjitetin e Francës.

“Besoj vërtetë se me zgjedhjet që kanë bërë votuesit na kanë kërkuar të marrim një rrugë krejt të re,” tha zoti Macron.

Udhëheqësi 39-vjeçar synon të reduktojë 30% numrin e ligjvënësve francezë.

Ai gjithashtu synon të thjeshtësojë procedurat burokratike në Bashkimin Evropian.

“Sot struktura evropiane është e dobësuar nga shtrirja e burokracisë, nga skepticizmi në rritje që është krijuar prej kësaj burokracie. Besoj thellësisht tek Evropa, por nuk mendoj se ky skepticizëm është i pajustifikueshëm. Prandaj kam sugjeruar të reflektojmë, të mos diktohemi nga axhendat, nga planet kohore dhe teknikalitetet e komplikuara,” tha zoti Macron.

Anëtarët e partisë së tij kishin lëvdata për fjalimin.

“Një fjalim shumë i fortë nga Presidenti i Republikës – për mua ishte një moment historik,” thotë deputetja Aurore Berge.

Por disa ligjvënës iu kundërvunë tonit të presidentit:

“Më shqetëson pak mënyra se si ai erdhi për të na thënë çfarë të bëjmë, si ta bëjmë dhe si të ndjekim zbatimin e ligjeve. Ne me këtë merremi,” thotë deputetja Catherine Morin-Desailly.

Rivalja e zotit Macron gjatë zgjedhjeve, Marine Le Pen, e cilësoi si të paqartë fjalimin e presidentit:

“Ai thotë se duhet të hapim dyert për më shumë refugjatë, por edhe nuk duhet të pranojmë aq shumë refugjatë. Thotë se duhet të heqim gjendjen e jashtëzakonshme, por pastaj thotë se duhet ta zgjasim gjendjen e jashtëzakonshme. Këtë paqartësi po bëhen shqetësuese”.

Fitorja e zotit Macron në zgjedhjet presidenciale si dhe e partisë së tij në zgjedhjet parlamentare i kanë dhënë atij një mandat të fortë. Ai tha se nëse reformat që ka propozuar nuk miratohen në parlament këtë vit, ai do të zhvillojë referendum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG