Lidhje

Raporti i Inspektorit të Përgjithshëm thotë se Andrew McCabe keqinformoi hetuesit


Një raport i Departamentit të Drejtësisë akuzon ish-nëndrejtorin e FBI-së Andrew McCabe për keqinformim të hetuesve. Sipas raportit, Andrew McCabe keqinformoi hetuesit dhe shefin e tij për rolin që pati në nxjerrjen e informacionit në lidhje me Hillary Clinton-in vetëm disa ditë para zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016. Po sipas raportit, ai akuzohet se autorizoi nxjerrjen e informacionit për “përfitime personale”.

Raporti i zyrës së Inspektorit të Përgjithshëm të Departamentit të Drejtësisë thekson se McCabe i keqinformoi hetuesit rreth rolit që ka luajtur në nxjerrjen e informacionit në lidhje me kandidaten presidenciale Hillary Clinton vetëm pak ditë para zgjedhjeve të vitit 2016.

Raporti që u është dërguar ligjvënësve dhe u bë publik të premten, pohon se McCabe autorizoi zyrtarë të FBI-së të flisnin me një gazetar të gazetës Wall Street Journal rreth një hetimi mbi Fondacionin Clinton, duke shkelur kështu rregullat e agjencisë and pastaj ai keqinformoi zyrtarët e FBI-së kur u pyet për veprimet e tij.

Andrew McCabe i mohoi akuzat nga raporti në një deklaratë të hollësishme. Ai tha se kur besoi se përgjigjet e tij ndaj inspektorit të përgjithshëm u keqkuptuan, ai u kthye dhe u përpoq t’i korrigjonte ato.

Deklarata e McCabe vuri në dukje se si nëndrejtor, ai kishte autoritet të plotë për të autorizuar ndarjen e informacionit me median dhe tha se i lejoi vartësit ta bënin në rastin në fjalë për të korrigjuar një kronikë të rreme, sipas së cilës ai ishte përpjekur të ndalonte një hetim të FBI-së mbi Fondacionin Clinton.

Biseda “u bë për të mbrojtur reputacionin institucional të FBI-së si një agjenci hetuese jo-politike dhe profesionale dhe për këtë arsye ishte krejtësisht brenda klauzolës speciale që i lejon FBI-së të nxjerrë publikisht materiale sensitive, kur është në interesin e publikut”, thuhet në deklaratën e ish-zëvendës drejtorit të FBI-së.

McCabe ka lidhje të afërta me ish-drejtorin e FBI-së James Comey, i cili u shkarkua nga presidenti Donald Trump në maj të vitit 2017.

Të premten, presidenti Trump shkruajti në Twitter se “McCabe ishte plotësisht nën kontrollin e Comey-t” dhe se hetimi mbi ndikimin rus në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016 në Shtetet e Bashkuara dhe nëse ka pasur bashkëpunim midis fushatës Trump dhe Rusisë, “u krijua nga vatër hajdutësh dhe njerëzish të ulët”.

Prokurori i Përgjithshëm Jeff Sessions shkarkoi ish-nëndrejtorin McCabe muajin e kaluar me rekomandimin e zyrtarëve të FBI-së, të cilët ishin në dijeni të gjetjeve të inspektorit të përgjithshëm. McCabe u shkarkua nga detyra vetëm dy ditë para se ai të dilte në pension, gjë që ka të ngjarë t’i mohojë atij një pjesë të pensionit qeveritar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG