Lidhje

Varrimi i Muhamed Aliut, legjendës së boksit


Në një ceremoni tradicionale të quajtur “xhenaze”, myslimanë nga mbarë bota u mblodhën për t’i bërë nderimin e fundit boksierit të madh, Muhamet Ali, një njeri i patrembur në dëshirën për të përqafuar fenë e tyre edhe në kohëra të vështira.

Besimtarë shiitë, sunitë, selafi dhe sufi u mblodhën të gjithë së bashku nën një çati në Kentucky, të bashkuar nga njeriu i quajtur. Muhamet Ali.

Gjatë funeralit mysliman në qytetin e tij të lindjes, Louisville, mijëra njerëz i dhanë nderimet e fundit kampionit të tyre.

“Prej tij, mendoj se qëndruam me kokën lart dhe ai na dha krenari, pasi ishte një përfaqësues i fortë i myslimanëve amerikanë.”- thotë një veprimtare.

Një banore e Kailfornisë thotë:

Muhamet Ali nuk iu shmang kurrë deklarimit të hapur të identitetit të tij mysliman. Kjo më jep një lloj krenarie.”

Nadia e ndoqi këtë ceremoni e ardhur nga Kalifornia, në emër të xhaxhait dhe babait të saj. Ata e njihnin Aliun.

Udhëtimi ishte edhe më i gjatë për të tjerët, myslimanë dhe jo-myslimanë, të ardhur nga kontinentet më të largëta, në jetët e të cilëve ndikoi Aliu.

“Ne u rritëm me emrin e bukur të Muhamet Aliut. Nëse dikush kishte bindje të forta, i thonin ‘kush mendon se je, Muhamet Aliu?’. Kaq shumë ishte i rëndësishëm për të rinjtë e Sudanit.”

Magid, që u rrit në Sudan, thotë se vizita e Aliut në Sudan në vitin 1988, mbetet një kujtesë e çmuar.

“Sudanezët e përqafuan si të ishte njëri prej tyre. Kudo ku shkon, njerëzit duan ta bëjnë të tyrin.”

Kështu mendon edhe aktivisti i të drejtave civile, Jesse Jackson, i cili thotë se sakrificat e Aliut e bënë Amerikën më të mirë:

“Besimi ka domethënie të madhe për njerëzit në mbarë botën dhe Aliu mbart vlerat e besimit të tij.”

Në përpjekjet e tyre kundër diskriminimit racial dhe fetar, amerikanët myslimanë e kanë përqafuar herët Aliun si njeriun e tyre dhe si ndër kontribuesit më të mëdhenj myslimanë në shoqëri. Trashëgimia e tij do të jetojë nëpërmjet historive të jetëve të tyre dhe luftës për drejtësi, duke vazhduar të shërbejë si burim force.

Shiko komentet (2)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG