Lidhje

Salla Kombëtare e Famës për Gratë në SHBA


Që nga beteja e tyre për të drejtën për të votuar deri në arritjen e të paturit një grua si kandidate për presidente në vitin 2016, gratë amerikane kanë luftuar dhe kanë arritur shumë. Kjo histori është dokumentuar në ekspozitë në Sallën Kombëtare të Famës për Gratë në qytetin Seneka Falls të shtetit të Nju Jork-ut. Siç njofton korrespondentja Samina Ahsan, muzeu nderon arritjet e grave amerikane.

Në vitin 1969 komuniteti i qytetit të Seneka Falls-it ndërtoi Sallën e Famës për Gratë për të nderuar arritjet e grave amerikane; ideja ishte për ta ruajtur atë histori për brezat e ardhshëm. Secila kandidate duhet të aplikojë për nderin. Ky është një proces rigoroz, sipas Eileen Hartman-it, e cila është bashkë-kryetare e Bordit të Drejtorëve të muzeut.

“Ne nderojmë arritjet e grave çdo dy vjet”.

Salla e Famës për Gratë nderon ata që kanë luftuar për të drejtat e grave, që është edhe pjesë e historisë së qytetit të Seneka Falls-it.

“Ne e konsiderojmë atë si vendlindjen e të drejtave të grave” thotë zonja Hartman.

Ky është stoli ku aktivistja për të drejtën e votës së grave Susan B. Anthony u ul në gjykatë më 1872. Ajo u gjobit me 100 dollarë sepse votoi në një kohë kur gratë nuk lejoheshin të votonin.

Eileen Collins ishte gruaja e parë që drejtoi një anije kozmike në një mision tetë ditor në 1995.

Kandidatja e parë grua për presidente, Hillary Clinton, është gjithashtu e përfshirë në Sallën e Famës. Edhe astrofizikanja Dr. Judith Pipher, e cila ishte një nga njerëzit e parë që mori fotografi të Hënës, me teleskop, me rreze infra të kuqe.

Dr. Pipher thotë se gratë kanë arritur shumë, por mbetet ende shumë punë për t’u bërë.

“Ne e dimë se ka pabarazi në pagë mes grave dhe burrave që bëjnë të njëjtën punë. E dimë se gratë nganjëherë vendosen në nivele më të ulëta në punë, se nuk ka aq shumë gra në poste drejtuese apo presidente kompanish”.

Ka aq shumë arritje për t’u përmendur, saqë muret e Sallës së Famës janë plot e përplot dhe tani muzeu po mbledh fonde për një ndërtesë të re dhe më të madhe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG